Zaal

Grenzen van de grap | Lezing, toneel en gesprek met neerlandicus Ivo Nieuwenhuis en theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal

Lachen toch? Waar de ene schaterend van zijn stoel rolt om de grap van een cabaretier of theatermaker, wordt de ander boos. Vooral als het onderwerp van spot een religie of een bepaalde bevolkingsgroep is. Zijn er grenzen aan de grap? En zo ja, waar liggen die? Leer van neerlandicus Ivo Nieuwenhuis en theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal over goede, foute en bevrijdende humor.

Video volgt | Podcast

Dinsdag 4 juni 2024 | 20.00 – 22.00 uur | Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen | Radboud Reflects, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging & Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit. Bekijk de aankondiging.

Verslag volgt

Jonata Taal en Eran Ben-Michaël
Jonata Taal en Eran Ben-Michaël - foto Elske Nissen
Ivo Nieuwenhuis
Ivo Nieuwenhuis - foto Elske Nissen
Saar Boter, Ivo Nieuwenhuis, Eran Ben-Michaël en Jonata Taal
Saar Boter, Ivo Nieuwenhuis, Eran Ben-Michaël en Jonata Taal - foto Elske Nissen

Aankondiging

Lachen toch? Waar de ene schaterend van zijn stoel rolt om de grap van een cabaretier of theatermaker, wordt de ander boos. Vooral als het onderwerp van spot een religie of een bepaalde bevolkingsgroep is. Zijn er grenzen aan de grap? En zo ja, waar liggen die? Kom en luister naar neerlandicus Ivo Nieuwenhuis en theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal over goede, foute en bevrijdende humor.

Vroeger ook al over de schreef

Waar mag je als theatermaker ‘nog’ grappen over maken? Die ‘nog’ suggereert dat er iets veranderd is. Onzin, stelt neerlandicus en cabaretrecensent Ivo Nieuwenhuis. In zijn recent verschenen boek Het was maar een grapje laat hij zien dat er al decennialang humorschandalen voorkomen in Nederland. Media, activisten en opiniemakers veroordeelden altijd al cabaretiers die over de schreef gingen. Denk aan Wim Sonnevelds Frater Venantius, Koot en Bies’ Tegenpartij en Youp van ’t Heks ‘pisnicht’.

Je mag ook niks meer zeggen

Nieuw is het humorschandaal dus niet. Maar toch lijken de grenzen van de grap wel te verschuiven. Onze huidige maatschappij lijkt soms een mijnenveld waarin je niet voorzichtig genoeg kunt zijn en waar de kans op een misstap door een verkeerde opmerking steeds groter wordt. Mogen we dan helemaal niks meer zeggen? Dit onderzoeken theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal in hun voorstelling Je mag ook niks meer zeggen.

Je mag ook niks meer zeggen is een actuele, persoonlijke stand up theatervoorstelling over verschuivende grenzen. Ben-Michaël en Taal nemen ons met hun voorstelling mee in een denkoefening over wat nog wel of niet meer kan, zonder zelf eenduidig antwoord geven. Want wie beslist waar de grens ligt? En is die grens op een podium anders dan op straat of op je werk?

Podium als vrijplaats?

Voor veel cabaretiers en theatermakers is het podium een vrijplaats waar alles moet kunnen. Volgens Ivo Nieuwenhuis is cabaret onvermijdelijk politiek en gaat het ook (bijna) altijd om macht. Voor hem zijn er daarom grenzen aan de grap. Nieuwenhuis licht dit toe in een lezing over de lange geschiedenis van humorschandalen en wat we daarvan kunnen leren. Daarna kijken we naar Je mag ook niks meer zeggen. Tot slot gaan Ivo Nieuwenhuis, Eran Ben-Michaël en Jonata Taal met elkaar in gesprek over de grenzen van de grap.

Over de sprekers

Ivo Nieuwenhuis is neerlandicus en humoronderzoeker aan de Radboud Universiteit. Hij schreef een boek over de geschiedenis van Nederlandse humorschandalen. Daarnaast is hij cabaretrecensent bij Trouw

Eran Ben-Michaël is regisseur, theatermaker en acteur. Hij studeerde aan de toneelschool in Amsterdam en speelde daarna bij verschillende theatergezelschappen. Sinds 2012 schrijft en speelt hij samen met George Tobal voorstellingen onder de naam van hun gezelschap George & Eran Producties. Zo maakten ze onder andere de voorstelling ‘Lenny’, over Lenny Bruce, Amerika’s controversieelste stand-up comedian.

Jonata Taal is acteur, regisseur en oprichter van interdisciplinair theatergezelschap De Nachtdieren. Hij studeerde aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie en is sindsdien actief als acteur voor verschillende gezelschappen en bij tv-programma’s.

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Gaat over persoon
dr. I.B. Nieuwenhuis (Ivo)