Video | Podcast
Woensdag 18 september 2024 | 20.00 – 21.30 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en Uitgeverij Ten Have). Bekijk de aankondiging.
Verslag - Leer van de geschiedenis, want we hebben geen tijd te verliezen
door Bas van Woerkum-Rooker | Foto's door Ramon Tjan
"Geschiedenis is een van de meest ondergewaardeerde bronnen die we hebben om na te denken over de toekomst," begon sociaal filosoof Krznaric. De bekende denker sprak vanavond over hoe geschiedenis ons kan helpen de wereldwijde uitdagingen van vandaag te begrijpen, naar aanleiding van zijn nieuwste boek Geschiedenis voor Morgen. Na zijn lezing ging Krznaric in gesprek met cultuurwetenschapper Charley Boerman, onder leiding van historicus Adriaan Duiveman, over mogelijkheden en de gevaren van het gebruik van geschiedenis om het heden te begrijpen.
De meeste mensen kijken instinctief naar de geschiedenis voor waarschuwingen, zoals het vermijden van fouten als kolonialisme of fascisme, maar Krznaric vroeg zich juist af: wat ging er goed? Na een korte introductie over toegepaste geschiedenis, de tak van geschiedenis die lessen uit het verleden toepast op hedendaagse uitdagingen, sprak hij direct zijn publiek aan. “Wat is jouw relatie tot de geschiedenis?” was de vraag die op het grote scherm stond. Hij nodigde iedereen uit om gedurende twee minuten in tweetallen te praten over deze vraag. “Ik wil dat jullie het dak eraf blazen met jullie geklets,” moedigde hij iedereen aan, terwijl de zaal steeds luider werd. Het publiek babbelt vrolijk door, zelfs nadat Krznaric het einde van de twee minuten aankondigt. "Ik hou van jullie ongehoorzaamheid!" lachte hij.
De Japanse “edonomie”
Krznaric’s eerste historische voorbeeld kwam uit het 18e-eeuwse Edo, Japan, waar meer dan een miljoen mensen leefden. Edo was de eerste grootschalige, circulaire economie. Het functioneerde op basis van een kringloopeconomie waarin bijna alles werd hergebruikt, gerepareerd, gerenoveerd of gerecycled. Ondanks grote tekorten aan hout en katoen, en een isolationistische handelsstrategie, floreerde Edo op een duurzame manier. Krznaric demonstreerde deze mentaliteit door een boro te dragen—een kledingstuk van meer dan 100 jaar oud, dat bestaat uit verschillende lappen en door de generaties heen telkens is gerepareerd.