Sil Dekkers - Foto Ramon Tjan
Sil Dekkers - Foto Ramon Tjan

Ik zie, ik hoor… de liefde! | Silent disco, maar dan anders - Radboud Reflects en de Lindenberg @Kunstnacht. Hoor verschillende lezingen en kijk naar dans en film

Er hangt liefde in de lucht in de Lindenberg tijdens de Kunstnacht. En omdat liefde niet in twee woorden te vangen is, prikkelen wij graag jouw zintuigen. Wat gebeurt er als verschillende mensen dezelfde voorstelling zien, maar naar een andere lezing luisteren?

Zet je silentdisco-koptelefoon op en kies één van de drie lezingen over de liefde. Luister of kijk naar de performance van danser Sil Dekkers in de Karolingenzaal of naar een bijzondere animatiefilm in de Valkhofzaal.

Lindenberg| Kunstnacht| Bekijk de aankondiging.

Wat gebeurt er als twee mensen naar dezelfde dansvoorstelling kijken, maar een andere lezing beluisteren? Beïnvloedt dat je indruk van de voorstelling? Bijna 700 mensen namen tijdens de 12e editie van de Kunstnacht de proef op de som. In de Lindenberg konden zij kiezen uit twee zalen, twee voorstellingen en drie lezingen. En dat alles rond het thema liefde.

Sil Dekkers - Foto Ramon Tjan
Sil Dekkers - Foto Ramon Tjan

In de Karolingenzaal danste Sil Dekkers de sterren van de hemel, in de Valkhofzaal kon men kijken naar de film Eeva van Lucija Mrzljak en Morten Tšinakov. Bij binnenkomst kreeg iedereen een headset met drie kanalen: via het blauwe kanaal kon je luisteren naar psycholoog Anna Tyborowska over de samenhang tussen liefde, controle, hersenen en hormonen. Het groene kanaal leidde naar de lezing van filosoof Ype de Boer over de vraag of we sinds de seksuele revolutie ook daadwerkelijk vrijer zijn geworden als het gaat om ons lichaam, onze lust en onze verlangens. Via het rode kanaal vertelde theoloog Liesbeth Jansen over liefde in de maakbare samenleving onder de titel ‘leve de rommelige liefde’. Op een scherm bij de Valkhofzaal konden deelnemers bij het naar buiten gaan via de app Wooclap een reactie geven op “Liefde is….” Uit de heel verschillende woorden die daar verschenen, kon je concluderen dat de lezingen inderdaad heel verschillende ervaringen had opgeroepen. Missie geslaagd!

Kunstnacht - Foto Ramon Tjan
Kunstnacht - Foto Ramon Tjan
Kunstnacht - Foto Ramon Tjan
Kunstnacht - Foto Ramon Tjan
Liesbeth Jansen - Foto Ramon Tjan
Liesbeth Jansen - Foto Ramon Tjan

Aankondiging

Er hangt liefde in de lucht in de Lindenberg tijdens de Kunstnacht. En omdat liefde niet in twee woorden te vangen is, prikkelen wij graag jouw zintuigen. Wat gebeurt er als verschillende mensen dezelfde voorstelling zien, maar naar een andere lezing luisteren?

Zet je silentdisco-koptelefoon op en kies één van de drie lezingen over de liefde. Kijk al luisterend naar de performance van danser Sil Dekkers in de Karolingenzaal of naar een bijzondere animatiefilm in de Valkhofzaal. Ben je door de dans of film anders naar de inhoud van de lezingen gaan luisteren? Of kleurde de lezing juist dat wat je zag? Ga met je telefoon naar de interactieve presentatie van Wooclap (code: ziehoorliefde). Je hebt net hetzelfde gezien als je buurman of -vrouw, maar iets anders gehoord. Hoe beïnvloedt dat je ervaring? Vul de zin aan: Liefde is….”. Bekijk de antwoorden van anderen in de wordcloud op het scherm bij de Karolingenzaal of tussen de filmvertoningen op het scherm in de Valkhofzaal.

Sil danst vier keer op deze avond, steeds om 30 over het hele uur. De film start elke 20 minuten.

Ontmoet ons op de Kunstnacht en wees lief(de)!

Over de lezingen, danser en film

LEZINGEN Via je silentdisco-koptelefoon 

Rood: Leve de rommelige liefde | Programmamaker Liesbeth Jansen

In onze maakbare samenleving hebben we het liefst overal controle over. Die mentaliteit is zelfs doorgedrongen tot de liefde, waardoor we bang zijn geworden

om verkeerde keuzes te maken of überhaupt te kiezen. Liesbeth Jansen houdt een pleidooi voor de rommelige liefde: waar dingen kunnen ontstaan zonder dat we die hebben gepland of geregeld, en waar ruimte is voor lichtheid en de schoonheid van het alledaagse.

Blauw/blue: Love and the Loss of Control | Psychologist Anna Tyborowska (in English)

In everyday life, we often have to control our emotions and our actions in response to changing situations. When we fall in love, this can be particularly challenging. Maybe you are anxious about approaching the object of your affections? Or perhaps it’s very difficult to stay away from them? In this talk, I will discuss how our brain and hormones interact when we try to regulate our emotions and behavior, and why this sometimes may be more difficult to do.

Groen: Liefde: ons lichaam, onze lust en onze verlangens | Filosoof Ype de Boer

Sinds de seksuele revolutie voelen we ons op seksueel gebied vrijer dan ooit. Toch is het de vraag in hoeverre we dit ook daadwerkelijk zijn. In zijn lezing schetst Ype het wereldbeeld waartegen onze seksuele verlangens zich afspelen en stelt hij dat de manier waarop wij ons lichaam, onze lust en onze verlangens ervaren, behoorlijk eendimensionaal zijn.

DANS Karolingenzaal Sil Dekkers (1990) is 2013 afgestuurd aan Fontys Dance Academy en heeft hierna met verschillende choreografen en dansgezelschappen samengewerkt waaronder MAAS Rotterdam. In 2022 richtte ze samen met een zangeres en multi-instrumentalist RUW! op en trad hiermee onder andere op in Paviljoen Ongehoorde Muziek en het Grachtenfestival Amsterdam. Daarnaast is Sil de oprichter van LOS, een online dansproject waarbij deelnemers worden uitgedaagd zo vrij mogelijk en zonder oordeel te bewegen.

FILM 

Valkhofzaal Eeva (2022) - Lucija Mrzljak & Morten Tšinakov Duur: 16 minuten

Youtube

English follows Dutch Het is een trieste dag in Eva's leven. Het regent hevig op de begrafenis van haar man. Er zijn verschillende spechten die er rondvliegen. Er wordt veel gehuild, veel wijn gedronken en er wordt ook af en toe gedroomd.

ENG: It’s pouring down with rain at the funeral. There’s a lot of crying, too much wine, several woodpeckers and a couple of dreams that fill in the gaps.

Kunstnacht

De kunstenaars ontwaken en programmeurs openen hun open. Verschillende perspectieven komen samen in alles kunstdisciplines. Bekijk hier het complete programma. Op zaterdag 16 september kon je Nijmegen met andere ogen bekijken. Kunstnacht 2023 kijkt ons aan…

Contactinformatie

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Thema
Filosofie, Gedrag, Wetenschap