Podcast
Maandag 26 augustus 2024 | 19.30 – 22.15 uur | LUX, Nijmegen. Bekijk de aankondiging.
Goede lengte van het gesprek, leuke vragen (ook uit het publiek) en mijn complimenten aan Rebecca voor haar goede,
'simpele' en enthousiaste wetenschapscommunicatie. (uit een deelnemersevaluatie)
Verslag
Verslag door Tim Dedel | Foto's Berit Akse
Zo’n honderdzeventig mensen kwamen bijeen in een uitverkochte zaal in LUX waar naar de film Inside Out 2 keken en nadien luisterden naar een nagesprek met media- en communicatiewetenschapper Rebecca de Leeuw. Zij deed onderzoek naar hoe verhalen, waaronder de film Inside Out 1, kunnen bijdragen aan de morele en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Haar inzichten vormden de basis van het nagesprek waarin zowel de film als de wetenschap achter emoties uitgebreid werden besproken.
De populariteit van Inside Out 2
De avond begon met een inleiding door gespreksleider Liesbeth Jansen gevolgd door een korte kijkwijzer van De Leeuw. Vervolgens werd de nieuwe film, Inside Out 2, vertoond. Na de film volgde een nagesprek over de wetenschap rondom emoties bij kinderen, pubers, maar ook bij volwassenen.
Rebecca de Leeuw benadrukte dat – naast dat ze de film zelf erg leuk vond – de film wetenschappelijk gezien ook zeer geslaagd is. Inside Out 2 voldoet aan belangrijke criteria die we kennen uit de wetenschap over wat wordt beschouwd als een goede film. De film heeft een betekenisvolle boodschap en een complex verhaal dat niet te makkelijk te volgen is en vol details zit. Ze legde uit dat er een enorm team aan de film heeft gewerkt, waaronder emotiewetenschappers zoals Lisa Damour. Die weet veel over emoties bij meisjes in de puberteit en kon daarom het animatieteam goed voorlichten. Deze wetenschappelijke input is duidelijk terug te zien in de manier waarop emoties in de film worden verbeeld, zo stelde De Leeuw.
Inside Out 2 is een geweldige film om verdiepende gesprekken over te hebben. Rebecca de Leeuw doet dat op een heel
toegankelijke en inspirerende wijze (uit een deelnemersevaluatie)
Zelfbewuste emoties
Inside Out 2 bouwt voort op de vier basisemoties uit de eerste film, maar introduceert daarbij ook vier nieuwe emoties die optreden wanneer het hoofdpersonage Riley in de puberteit komt. Op de vraag of deze nieuwe emoties belangrijker zijn in de puberteit dan die uit de kindertijd, antwoordde De Leeuw dat deze emoties, waaronder verlegenheid en schaamte, samenhangen met abstract denken en het bewust zijn van hoe anderen je zien. Hoewel deze emoties ook in de kindertijd aanwezig zijn, worden ze prominenter in de puberteit door de toenemende zelfreflectie.