Video volgt | Podcast volgt
Donderdag 5 september 2024 | 20.00 – 21.30 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen . Bekijk de aankondiging.
Verslag volgt
Wat is atheïsme? Een groot deel van de Nederlandse ongelovigen noemt zich atheïst. Is het simpelweg de afwezigheid van geloof, of is het een levensbeschouwing met eigen tradities, overtuigingen en gemeenschapszin? En wat kunnen atheïsten en gelovigen van elkaar leren? Leer van theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter hoe een wereld zonder God eruitziet.
Donderdag 5 september 2024 | 20.00 – 21.30 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen . Bekijk de aankondiging.
Wat is atheïsme? Een groot deel van de Nederlandse ongelovigen noemt zich atheïst. Is het simpelweg de afwezigheid van geloof, of is het een levensbeschouwing met eigen tradities, overtuigingen en gemeenschapszin? En wat kunnen atheïsten en gelovigen van elkaar leren? Kom luisteren naar theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter en ontdek hoe een wereld zonder God eruitziet.
Bestaat God wel of niet? In debatten over godsgeloof en atheïsme gaat de aandacht voornamelijk uit naar deze vraag, en de voor- en tegenargumenten. Maar atheïsme zelf is nog amper onderzocht. In zijn recent verschenen boek Leven zonder God onderzoekt theoloog Rik Peels wat atheïsme zo aantrekkelijk maakt. Meer dan de heft van de Nederlanders is immers niet gelovig. Zijn er specifieke denkwijzen die mensen richting atheïsme leiden? En los van de vraag of de atheïstische argumenten het bestaan van God weerleggen, valt er misschien iets te leren van atheïsme voor ons allemaal?
Atheïst zijn is niet overal even vanzelfsprekend. Waar in de christelijke Nederlandse gemeenschappen niet-gelovig zijn meestal geen groot issue meer is, kan dat voor Nederlanders met andere religieuze achtergrond ingewikkelder liggen. Zo leven Marokkanen in de diaspora in Nederland vaker in een gemeenschap waarin atheïsme afwijkt van de norm. Wat betekent het om in deze gemeenschappen atheïst te zijn? Is het atheïsme van deze groep anders dan dat onder andere Nederlanders?
Theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter gaan in gesprek over wat atheïsme kenmerkt, en hoe veelzijdig het kan zijn. Liesbeth Jansen is de gespreksleider. Kom luisteren en stel je vragen.
Rik Peels is theoloog en filosoof aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn belangrijkste onderzoeksonderwerp is de ethics of belief. Hij heeft een theorie over verantwoordelijk geloof ontwikkeld, onwetendheid bestudeerd, het sciëntisme bekritiseerd en een common sense alternatief ontwikkeld, de ethiek van religieus geloof onderzocht en zich verdiept in de epistemische verantwoordelijkheden van universiteiten. Hij schreef Leven zonder God. Wat je kunt leren van atheïsten.
Lena Richter is religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar atheïsme onder jonge Marokkanen in Marokko en in West-Europa.
Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.