Victor Bouemar Dinocheau en Adriaan Duiveman at Rockets over the Red Sea: Intervention in Yemen | Current Affairs Lecture
Victor Bouemar Dinocheau en Adriaan Duiveman at Rockets over the Red Sea: Intervention in Yemen | Current Affairs Lecture

Missiles over the Red Sea: Intervention in Yemen | Actualiteitencollege met conflictstudiewetenschapper en voormalig marineofficier Victor Bouemar Dinocheau

Jemen, Houthi's, aanvallen op de Rode Zee, tegenaanvallen van de VS en haar bondgenoten. Wat is er precies aan de hand in deze gedestabiliseerde regio? En wat zijn de gevolgen? Worden Nederlanders meegesleurd in een oorlog? Leer van conflictstudiewetenschapper Victor Boueamar Dinocheau over de escalerende spanningen in de Rode Zee. Voordat hij in Nijmegen ging werken, was Bouemar Dinocheau een Franse marineofficier op de Rode Zee.

Podcast

Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects en VOX | Bekijk de aankondiging.

Victor Bouemar Dinocheau bij  Rockets over the Red Sea: Intervention in Yemen | Actualiteitencollege met conflictstudiewetenschapper en voormalig marineofficier Victor Bouemar Dinocheau
Victor Bouemar Dinocheau - Foto Ramon Tjan

Aankondiging

Jemen, Houthi's, aanvallen op de Rode Zee, tegenaanvallen van de VS en haar bondgenoten. Wat is er precies aan de hand in deze gedestabiliseerde regio? En wat zijn de gevolgen? Worden Nederlanders meegesleurd in een oorlog? Kom en leer van conflictstudiewetenschapper Victor Bouemar Dinocheau over de escalerende spanningen in de Rode Zee. Voordat hij in Nijmegen ging werken, was Bouemar Dinocheau een Franse marineofficier op de Rode Zee.

Geen andere keuze 

De Amerikaanse president Biden beweerde dat hij geen andere keuze had dan vergelding. Jemenitische Houthi's vuurden raketten af op olietankers en marineschepen in de Rode Zee. In de nacht van donderdag 11 januari antwoordden het VK en de VS met straaljagers. Jemenitische Houthi-bases en lanceerplatforms voor drones werden gebombardeerd. Waarom zoeken de Houthi's nu een conflict? 

Proxy-oorlog

De oorlog in Jemen begon in 2014, toen Houthi-strijdkrachten de hoofdstad Sanaa veroverden. Het oude regime heeft sindsdien geprobeerd het land terug te veroveren, zonder veel succes. Beide partijen worden gesteund door grotere regionale spelers: het oude regime kreeg luchtsteun van Saoudi-Arabië, de Houthi's krijgen hun raketten en drones van Iran. In Jemen voeren Saoudi-Arabië en Iran een oorlog bij volmacht. Ondertussen hebben minstens 21 miljoen Jemenieten een tekort aan voedsel en medicijnen.

Een oorlog in gesleept? 

De interventies van de VS en het VK openen een nieuwe episode in de oorlog in Jemen. Tot nu toe hebben hun aanvallen niet veel soldaten gedood en burgers gespaard. Het was een 'chirurgische ingreep', volgens de Nederlandse premier Mark Rutte. Voor een handelsland was het volgens hem essentieel om de VS te steunen bij het veilig houden van de drukke zeeroutes van de Rode Zee. Desalniettemin kunnen de aanvallen het begin zijn van een groter conflict in een regio die al gedestabiliseerd is, zo vrezen militaire experts. Worden de Nederlanders meegesleurd in een nieuwe oorlog? 

De voertaal is Engels. 

Over de spreker

Victor Bouemar Dinocheau is onderzoeker conflictstudies aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar operaties van rebellengroepen. Voordat hij in Nijmegen werkte was Bouemar Dinocheau officier bij de Franse marine en in dienst van de NAVO. Ook nam hij deel aan militaire operaties op de Rode Zee.

Dit is een programma van Radboud Reflects en VOX.

 

Contactinformatie

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects, Vox
Thema
Actualiteiten, Filosofie, Gedrag, Internationaal, Politiek, Wetenschap