Rave als daad van verzet | Neerlandicus en raveliefhebber Roel Smeets

Music Culture as a Form of Protest | Radboud Sounds

***Doornroosje | Paarse Zaal | 23.25 - 23.50 uur***

Deze talk en DJ set zijn onderdeel van Radboud Sounds op vrijdag 14 juni 2024 @ Doornroosje.

Muziek biedt ruimte voor een tegencultuur. Als je niet thuis voelt in de maatschappij is er meestal wel een muziekcultuur die je omarmt. Protest kan andersom ook juist muziekcultuur vormen. Rave is daar een goed voorbeeld van. Kom luisteren naar mediawetenschapper Melanie Schiller over de verschillende manieren waarop muziekcultuur van invloed is op protest. En luister naar neerlandicus en raveliefhebber Roel Smeets over rave als verzet tegen de heersende normen, saamhorigheid en het vieren van nutteloosheid.

DJ Maarten W. neemt na de talks het stokje over en draait een set vol protestsongs.

De voertaal van deze talk is Engels.

Muziekcultuur en protest

Muziekcultuur is door de geschiedenis heen sterk verweven geweest met sociaal verzet. De Beatles zouden met hun wilde muziek en lange haren de jeugd verpesten, maar vormden voor jongeren juist een uiting van hun verzet tegen de bekrompenheid van hun ouders.

Soms is de link tussen muziek en protest heel duidelijk, zoals bij protestmuziek. Maar in andere gevallen is de relatie minder direct, bijvoorbeeld wanneer een protestbeweging zich een lied toe-eigent dat niet met dat doel gemaakt is.  Mediawetenschapper Melanie Schiller gaat hier verder op in.

Rave als daad van verzet

Protest kan andersom ook muziekcultuur vormen. Een muziekgenre waar verzet tegen de heersende normen bij uitstek onderdeel van uitmaakt, is de ravecultuur.

Eerder dit jaar werd de technoscene in Berlijn tot Duits cultureel erfgoed verklaard. De Duitse erfgoedcommissie prijst de beroemde muziek en het nachtleven in de Duitse hoofdstad onder meer als ‘de soundtrack van het optimisme na de val van de muur’. Daarnaast vormt de scene sinds jaar en dag een vrijhaven voor de LGBT+ gemeenschap, ook in landen waar dit niet zonder risico is.

Neerlandicus Roel Smeets ziet rave daarnaast als een vorm van verzet tegen het streven naar productiviteit en nut in de samenleving: raven heeft geen nut, het levert niets op. De roes van de rave creëert een gevoel van saamhorigheid en vormt een uitweg uit de dagelijkse sleur. Daarmee ligt in de ravemuziek zelf een protest verscholen, en is raven inherent een daad van verzet.

Sluit aan bij deze talks en denk verder over muziekcultuur als protest en dans daarna op de set van Maarten W.

Over de sprekers

Roel Smeets is neerlandicus aan de Radboud Universiteit en een liefhebber van ravemuziek. Hij doet onderzoek naar literatuur en moderne cultuur.
Melanie Schiller is mediawetenschapper aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar hedendaagse mediacultuur en met name muziekcultuur.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects