Video | podcast
Maandag 23 september 2024 | 20.00 – 21.30 uur | Theaterzaal C, Radboud Universiteit | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Bekijk de aankondiging.
Lees Radboud Recharge: Nick Cave ontgint de ruimte tussen geloof en ongeloof
Verslag
door Noortje Schonck | Foto's door Maarten Manten
Dat er grote aantrekkingskracht uitgaat van Nick Cave, werd deze maandagavond maar weer eens bevestigd door een uitverkocht publieksprogramma van Radboud Reflects. In de intieme setting van Theaterzaal C gingen Radboud-theologen Thomas Quartier en Annemarieke van der Woude in gesprek over het leven en de muziek van Cave, onder leiding van programmamaker Nort Vlemmix. Zij werden begeleid door livemuziek van twee muzikanten van Tender Prey, de Nick Cave Tribute Band.
Fan van Nick Cave in werk en leven
Uit twee openingsvragen aan het publiek bleek dat bijna iedereen in de zaal fan is van Nick Cave. Velen hebben ook al zijn meest recente album geluisterd. Vlemmix sprak kort met Tino Boley, zanger van Tender Prey, die samen met zijn collega, pianist Derrick van Schie, de avond muzikaal begeleidde. Boley neemt de beladenheid van Cave’s muziek en leven mee tijdens het zingen: “Ik kan niet anders dan me daarin verplaatsen”. De band speelt vooral veel van Cave’s vroegere werk, maar dat wil niet zeggen dat ze zijn latere nummers minder goed vinden. Bij dit avondprogramma speelde Tender Prey vijf nummers van Nick Cave uit verschillende fases van zijn carrière.
Ook theologen Thomas Quartier en Annemarieke van der Woude luisteren graag naar Nick Cave. Vlemmix vroeg zich af sinds wanneer de wetenschappers Nick Cave volgen en hoe Cave relateert aan hun professie. Quartier vertelde: “Als je een beetje in het alternatieve circuit zat, toen ik twaalf was, kende je wel iemand van zestien jaar die een plaat van Nick Cave had. In de groep waarin ik mij bevond, groeide ik echt met Nick Cave op.” Later in zijn leven raakte Quartier de zanger wat meer uit het oog, maar na de dood van Cave’s zonen kwam hij weer op zijn pad: Quartier is als theoloog namelijk ook bezig met het thema dood. In tegenstelling tot Quartier noemde Van der Woude zichzelf een “zij-instromer” als het gaat om Nick Cave. Van der Woude, die zelf naast onderzoeker ook predikant is, kende collega’s die geïnteresseerd zijn in de manier waarop Cave zich sinds de dood van zijn zonen openstelt voor het publiek en spreekt en schrijft over zijn geloof. Thema’s als rouw, “het beest in de bek kunnen kijken, maar ook weer terug naar de wereld kunnen”, herkent zij in haar werk als predikant.