Beeld bij kerstdiner
Beeld bij kerstdiner

Overleef de kerst en blijf in gesprek | Anti-polarisatieworkshop door retorica-experts Yvette Linders en Bé Breij

Hoe overleef je de kerst en blijf je in gesprek met die ene oom of je bijdehante zus? Nog even en we zitten samen aan de kerstdiner met familieleden die misschien niet helemaal op een lijn zitten met jouw ideeën.

Waarom maken mensen denkfouten en wat kunnen we ervan leren? En hoe blijf je in gesprek als meningsverschillen hoog oplopen? Leer van retorica-experts Yvette Linders en Bé Breij hoe je ondanks andere denkwijzen en meningsverschillen toch in verbinding blijft.

Donderdag 12 december 2024 | 20.00 – 21.30 uur | Latijnse School, Nijmegen| Radboud Reflects en Kenniscentrum voor retorica Peitho). Bekijk de aankondiging.

AD en Gelderlander - Hoe houden we het gezellig bij het kerstdiner?: ‘Laat je ego thuis’

Radboud Recharge - Hoe overleef je het kerstdiner?

Omroep Gelerland - Ruzie onder de maretak? Zo overleef je het kerstdiner
 

Verslag - Je hoeft kerst niet te winnen

Door Nort Vlemmix 

Tijdens de feestdagen komt familie vaak samen, maar dat gaat niet altijd zonder spanning. Met gevoelige onderwerpen zoals politiek en oorlog kunnen verhitte discussies ontstaan. In de anti-polarisatieworkshop “Overleef de kerst en blijf in gesprek” deelden retorica-experts Yvette Linders en Bé Breij van Kenniscentrum voor retorica Peitho van de Radboud Universiteit waardevolle inzichten en praktische tips om deze (en toekomstige) feestdagen zonder conflicten door te komen.

Denkfouten begrijpen

Yvette Linders opende de workshop met een intrigerende vraag: waarom geloven mensen soms in de meest bizarre theorieën, zoals het idee dat reptielen de wereld regeren? Linders lichtte toe dat dit vaak voortkomt uit denkfouten die we onbewust maken. Denkfouten zoals confirmation bias en availability heuristic leiden ertoe dat mensen informatie selecteren die hun bestaande overtuigingen bevestigen, terwijl tegenstrijdige informatie wordt genegeerd of vergeten. Linders benadrukte dat we allemaal vatbaar zijn voor deze denkfouten, wat ons helpt elkaar beter te begrijpen en dichter bij elkaar te komen.

In verbinding blijven ondanks meningsverschillen

Bé Breij ging dieper in op het behoud van verbinding tijdens verhitte discussies. Ze benadrukte dat het niet gaat om het winnen van het gesprek, maar om het aangaan van een dialoog en het zoeken naar gemeenschappelijke grond. “Je hoeft kerst niet te winnen,” zei Breij. Het draait erom dat je je ego een beetje opzij zet en probeert te begrijpen waar de ander vandaan komt. Door vragen te stellen en op zoek te gaan naar gedeelde waarden, kunnen meningsverschillen minder bedreigend worden en blijft de relatie intact.

Praktische tips voor een ontspannen kerst

Tijdens de workshop deelden Yvette Linders en Bé Breij verschillende praktische strategieën om polarisatie te voorkomen. Een belangrijk advies was om het ego thuis te laten en niet te streven naar het winnen van het gesprek. In plaats daarvan wordt aangeraden om actief vragen te stellen, wat helpt om de motieven en overtuigingen van de ander beter te begrijpen. Daarnaast benadrukten ze het belang van het zoeken naar gemeenschappelijke grond, waarbij gedeelde waarden en doelen naar voren komen, wat een solide basis vormt voor constructieve dialoog. Verder werd het stellen van persoonlijke grenzen aangemoedigd, zodat je weet wanneer het tijd is om een gesprek te beëindigen om verdere escalatie te voorkomen. Door deze insteek kunnen meningsverschillen op een respectvolle manier worden overstegen of gelaten voor wat ze zijn, waarmee de onderlinge sfeer en relatie tussen mensen positief en verbonden blijft, ondanks de uiteenlopende standpunten.

Reflectie en toepassing

De workshop eindigde met een interactieve sessie waarin deelnemers stellingen beoordeelden over misinformatie en het belang van feiten en wetenschap. Linders en Breij moedigden aan om niet alleen op feiten te focussen, maar ook op empathie en begrip. Door de gedeelde menselijke waarden te benadrukken, kunnen conflicten worden verminderd en kan er ruimte ontstaan voor constructieve gesprekken.

De anti-polarisatie workshop bood waardevolle tools voor iedereen die de kerstperiode zonder spanningen wil doorkomen, maar ook daarbuiten met de ander in verbinding wil blijven. Met deze inzichten van Yvette Linders en Bé Breij kunnen de deelnemers beter omgaan met meningsverschillen tijdens het kerstdiner (én daarbuiten), en positieve relaties onderhouden. 
 

Aankondiging

Hoe overleef je de kerst en blijf je in gesprek met die ene oom of je bijdehante zus? Nog even en we zitten samen aan de kerstdiner met familieleden die misschien niet helemaal op een lijn zitten met jouw ideeën. 

Waarom maken mensen denkfouten en wat kunnen we ervan leren? En hoe blijf je in gesprek als meningsverschillen hoog oplopen? Sluit aan bij de Anti-polarisatieworkshop en leer van retorica-experts Yvette Linders en Bé Breij hoe je ondanks andere denkwijzen en meningsverschillen toch in verbinding blijft. 

Denkfouten

Wist je dat wereldwijd miljoenen mensen geloven dat we worden bestuurd door reptielen, vermomd als mensen? Vrijwel iedereen kent iemand die in de meest bizarre dingen gelooft. Maar waarom geloven mensen soms in de vreemdste dingen? Welke denkfouten liggen hieraan ten grondslag? En maken we allemaal deze denkfouten, zonder dat we het doorhebben?

Vaak vinden we het moeilijk te begrijpen hoe anderen in de meest absurde zaken kunnen geloven. Maar misschien zijn het niet alleen die ‘anderen’ die vatbaar zijn voor denkfouten—misschien maken we ze allemaal. Sterker nog, deze denkfouten kunnen zelfs een functie hebben! Kan dit besef ons helpen om elkaar beter te begrijpen en dichter bij elkaar te komen?

In verbinding blijven

Het lijkt vaak moeilijk om meningsverschillen te overbruggen. Waarom is dat zo lastig? En welke tips en tricks kunnen we gebruiken om toch met elkaar in gesprek en in verbinding te blijven? Wat kunnen we doen om meningsverschillen niet in de weg te laten staan van onze relaties? Wanneer is het verstandig om de inhoudelijke discussie aan te gaan, en wanneer juist niet?

Sluit aan en leer hoe je ondanks onoverkoombare verschillen toch in gesprek blijft.

Over de sprekers

Yvette Linders is universitair docent bij het Departement Moderne talen en Culturen aan Radboud Universiteit. Daarnaast is zij als coördinator en retorica-expert verbonden aan het expertisecentrum Peitho.

Bé Breij is hoogleraar Latijnse Taal-en Letterkunde aan Radboud Universiteit. Breij is gespecialiseerd in antieke retorica, en gebruikt haar kennis ook om taalgebruik in het hedendaagse publieke debat te analyseren. Daarnaast is zij de oprichtster van Peitho, het Radboud kenniscentrum voor retorica en overtuiging.

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects, Peitho
Thema
Diversiteit, Filosofie, Samenleving, Taal, Wetenschap