Bij protest op straat hoort muziek. Protestfilosoof Mathijs van de Sande legt uit hoe muziek de publieke ruimte kan claimen en zo sociale en politieke denkbeelden naar buiten kan brengen. Hij is naast filosoof ook trombonist en “partijideoloog” van straat- en strijdorkest Kladderadatsch.
Na zijn talk praat Mathijs nog even verder met voormalig lid van Kladderadatsch kunstenaar Peter Freijsen over onder andere de geschiedenis van het orkest. Sluit aan, denk verder over protest, muziek en filosofie en laat je meeslepen in de vrolijke muziek van Kladderadatsch.
Kladderadatsch
Het 15-koppige Kladderadatsch uit Nijmegen werd vijftig jaar geleden opgericht om als straat- en strijdorkest de maatschappelijke strijd voor een betere wereld muzikaal te ondersteunen. Met een aanstekelijk muzikaal geluid van alle tijden, beïnvloed door verschillende culturen en volken, is Kladderadatsch te vinden bij protestmarsen, festivals, feestjes, of in de Nijmeegse straten - en op 14 juni in Doornroosje, als de belichaming van muziek als protestvorm in de publieke ruimte!
Over de sprekers
Mathijs van de Sande is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Daarvoor put hij uit diverse filosofische stromingen en tradities, zoals anarchisme, feminisme en (post)marxisme. Hij speelt trombone bij Kladderadatsch.
Kladderadatsch – Waar Kladderadatsch verschijnt, komt optimisme en vrolijkheid tevoorschijn. Koper en hout, percussie en drums vullen nu een samen en gaan dan weer tegen elkaar in. Geen herhaling is hetzelde, de muziek komt in golven, af en aan. Er is maar één remedie: geef jezelf over aan de muziek. Bekijk de video-impressie.
Peter Freijsen is voormalig lid van Kladderatatsch, sociaal pedagoog, filosoof en kunstenaar.
Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest
Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.