Podcast
Dinsdag 8 oktober 2024 | 12.30 - 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit. Bekijk de aankondiging.
Verslag - Waar wetenschap en activisme elkaar ontmoeten: De politieke verantwoordelijkheid van academici
Door Maria Wołczyk | Foto's door Sarah Danz
“Stel je voor dat je een wetenschapper bent die voor de beslissing staat om al dan niet deel te nemen aan een activistische beweging. Neem je geen standpunt in vanwege de verantwoordelijkheid die je voelt ten opzichte van je beroep? Of voel je juist verantwoordelijk om actie te ondernemen vanwege je beroep?” Een meerderheid van het publiek bij de recente Academische Zaken lezing van Radboud Reflects, “Science and Activism” leek het eens te zijn met het laatste standpunt. Daar bleef het antwoord echter niet bij. De vraag leidde een discussie in tussen drie wetenschappers van de Radboud Universiteit over de ideale relatie tussen de academie en activisme en de rol van academici in het politieke leven.
Heleen Murre-van den Berg, decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen sprak als wetenschapper die onderzoek doet naar christenen in en uit het Midden-Oosten. Mathijs van de Sande bracht het perspectief van een politiek filosoof, die zich bezighoudt met democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Adriejan van Veen, politiek historicus aan de Radboud Universiteit, gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van Nederland en West-Europa in de moderne tijd, verrijkte de discussie met zijn inzichten als docent over sociale en politieke bewegingen.
Heeft activisme een plaats in het leven van een academicus?
Aan het begin leken de sprekers het oneens over de definitie van 'activisme'. Murre-van den Berg zag activisme als het meedoen aan demonstraties en het ophangen van spandoeken. Van Veen, daarentegen, stelde voor om de term 'activisme' te vervangen door 'valorisatie' als meer passend bij academische activiteiten. Van de Sande pleitte er op zijn beurt voor om veel verschillende vormen van activisme te onderscheiden, waaronder de vormen die al onder 'valorisatie' vallen. Murre-van den Berg onderstreepte dat je als academicus altijd moet nadenken over de conclusies van je onderzoek en telkens moet kiezen hoe jej ze wil gebruiken, maar dat je geen vooraf vastgelegde sjablonen moet hebben om te handelen. Ze stelde dat een academicus moet afwegen waar inbreng het meest waardevol zal zijn en hoe acties het meest productief kunnen zijn. Dit leidt niet altijd tot het kiezen van activisme - soms betekent het een paper schrijven, publiekelijk je expertise uiten of het organiseren van de academische gemeenschap.