Katerina Manevska, Andrej Zaslove, Mathijs van de Sande, Cees Leijenhorst

Studentenprotesten | Actualiteitencollege met filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska

Studenten aan verschillende Nederlandse universiteiten protesteren deze week tegen de oorlog in Gaza. Zij eisen dat universiteiten transparant zijn over de samenwerking met Israëlische organisaties en universiteiten, en de banden met die organisaties verbreken. Wat is het nut van deze protesten en waarin verschillen studentenprotesten van andere protesten? Waarom zijn de protesten juist gericht tegen de universiteitsbesturen en niet tegen politiek Den Haag? Leer van politiek filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska over de studentenprotesten en het recht om te demonstreren.

Podcast

Donderdag 16 mei 2024 | 12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects en VOX. Bekijk de aankondiging.

Verslag volgt

Katerina Manevska en Andrej Zaslove
Katerina Manevska en Andrej Zaslove - Photo Sarah Danz
Andrej Zaslove en Mathijs van de Sande at CAL about Student Protests - Photo Sarah Danz-
Andrej Zaslove en Mathijs van de Sande at Current Affairs Lecture about Student Protests - Photo Sarah Danz-

Aankondiging

Studenten aan verschillende Nederlandse universiteiten protesteren deze week tegen de oorlog in Gaza. Zij eisen dat universiteiten transparant zijn over de samenwerking met Israëlische organisaties en universiteiten, en de banden met die organisaties verbreken. Wat is het nut van deze protesten en waarin verschillen studentenprotesten van andere protesten? Waarom zijn de protesten juist gericht tegen de universiteitsbesturen en niet tegen politiek Den Haag? Politiek filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska duiden de studentenprotesten en het recht om te demonstreren.

Democratie en protest

Protest hoort bij een democratie. Maar niet alles mag. Aan de Universiteit van Amsterdam liepen de protesten uit de hand, met vernielingen en politieoptredens als gevolg. Hoe verhoudt vreedzaam protest zich tot burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij de regels bewust worden overtreden? Wat is de rol van protest in het democratisch proces?

Protest aan universiteiten

Studenten en sommige werknemers, richten zich massaal tot hun universiteitsbesturen. Waarom doen zij dat? Waarom trekken zij niet naar het Malieveld in Den Haag, om de politieke machtshebbers aan te spreken? In het verleden keerden studenten zich al vaker tot hun bestuur om politieke statements in te nemen. Verschillen de acties die we nu zien van eerdere studentenprotesten? In hoeverre is er sprake van een traditie van studentenprotesten op Nederlandse universiteiten?
Kom luisteren naar politiek filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska over de studentenprotesten, en de relatie tussen democratie en protest. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Mathijs van de Sande is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Daarvoor put hij uit diverse filosofische stromingen en tradities, zoals anarchisme, feminisme en (post)marxisme.

Andrej Zaslove is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar populisme en politieke partijen. Zijn voornaamste onderzoeksinteresses zijn: het meten van populisme (onder kiezers), populisme en democratie, populisme en buitenlandse beleid, populisme en gender, en ook de invloed van populisme op partijstelsels.

Katerina Manevska is socioloog aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de interactie tussen culturele waarden en sociale structuren en hoe dit politiek denken en gedrag beïnvloedt.

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects, Vox