The Beast. Over ego, emotie en reïncarnatie | Film en gesprek met religiewetenschapper Paul van der Velde
The Beast. Over ego, emotie en reïncarnatie | Film en gesprek met religiewetenschapper Paul van der Velde

The Beast. Over ego, emotie en reïncarnatie | Film en gesprek met religiewetenschapper Paul van der Velde

Angst en liefde, ego en reïncarnatie. In de veelgeprezen film The Beast komen verschillende boeddhistische thema’s aan bod. Hoofdpersoon Gabrielle besluit om een behandeling te ondergaan waarin ze haar DNA laat ‘purificeren’. Door haar vorige levens te herleven kan ze in het reine komen met gevoelens en trauma’s die over de eeuwen zijn opgebouwd en blijven sluimeren in haar onderbewustzijn. Leer van religiewetenschapper Paul van der Velde over hoe het boeddhisme omgaat met emoties en ego.

Video volgt | Podcast volgt

Maandag 13 mei 2024 | 19.30 – 23.00 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en LUX. Bekijk de aankondiging.

Verslag volgt

 

 

Aankondiging

Angst en liefde, ego en reïncarnatie. In de veelgeprezen film The Beast komen verschillende boeddhistische thema’s aan bod. Hoofdpersoon Gabrielle besluit om een behandeling te ondergaan waarin ze haar DNA laat ‘purificeren’. Door haar vorige levens te herleven kan ze in het reine komen met gevoelens en trauma’s die over de eeuwen zijn opgebouwd en blijven sluimeren in haar onderbewustzijn. Kom en luister naar de kijkwijzer door religiewetenschapper Paul van der Velde, kijk naar de film, en leer bij het nagesprek meer over hoe het boeddhisme omgaat met emoties en ego. 

De drie levens van Gabrielle en Louis

The Beast, de nieuwe film van regisseur Bertrand Bonello, speelt zich af in een dystopische toekomst. Gabrielle ontmoet in drie verschillende levens steeds weer dezelfde man, Louis, die zich steeds weer in een ander gedaante voordoet. In elke versie van de levens die in de film aan bod komen staan twee krachtige emoties centraal: angst en liefde. De angst dat er iets ergs staat te gebeuren die beiden verlamt en de liefde en verlangens die Gabrielle en Louis in al die levens naar elkaar toe drijft.

Ego en emoties in het boeddhisme 

In The Beast staan een aantal thema’s uit het boeddhisme centraal, met speciale nadruk op reïncarnatie en emoties. Gevoelens, zowel negatieve (angst, haat, woede, ontevredenheid) als positieve (liefde, verlangen, compassie), vormen een belangrijke drijvende kracht in de film. In het boeddhisme zijn er twee essentiële emoties waaruit alle andere ervaring voortvloeien: angst  en liefde. Negatieve gevoelens als angst beklijven gemakkelijker en hebben een verstorende uitwerking op sociale relaties en je gezondheid. 

Positieve emoties daarentegen zijn, alhoewel minder pijnlijk, ook niet onproblematisch. Omdat we ze niet kunnen blijven vasthouden zorgen ze er ook voor dat we een gebrek eraan als een verlies zien. Het boeddhisme leert mensen dat ze zich niet moeten laten leiden door emoties die voortkomen uit het ego. Het loslaten van emoties betekent dan tegelijkertijd verlost zijn van je lijden. 

Het beest

De titel van de film The Beast is ontleent aan de roman ‘The Beast in the Jungle’ van Henry James. In die roman wordt een man bevangen door de angst dat hem iets naars gaat overkomen. Deze angst wordt daarmee een voorspelling die uitkomt, want het ervaren van de angst heeft als gevolg dat hij zich terugtrekt uit de wereld waardoor zijn leven op niets uitloopt. 

Voorafgaand aan de film geeft religiewetenschapper Paul van der Velde enkele kijktips mee. Na afloop van de film gaat hij in gesprek met de gespreksleider en het publiek over de rol van emoties, thema’s uit het boeddhisme en hoe deze terugkomen in de film. Kom en stel je eigen vragen!

Over de spreker

Paul van der Velde is hoogleraar Vergelijkende religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij publiceert regelmatig over Aziatische religies en culturen. Zo schreef hij o.a. In de huid van de Boeddha (2021).

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Thema
Actualiteiten, Ethiek, Filosofie, Kunst & Cultuur, Religie, Wetenschap