Video | Podcast
Donderdag 25 april 2024 | 20.00 – 21.30 uur | De Lindenberg, Nijmegen | Radboud Reflects en Healthy Brain. Bekijk de aankondiging.
Excellent approach of the broader topic. I loved that it included scientists from different fields and I also loved how respectfully each scientist presented their thoughts, work and concerns to the audience. (uit een deelnemersevaluatie)
Verslag
Door Bas van Woerkum-Rooker | Foto's door Ramon Tjan
Navigatiesystemen verminderen ons navigatievermogen, terwijl smartphones ons concentratievermogen aantasten. Onze vaardigheden en ons welzijn worden steeds meer beïnvloed door nieuwe technologieën. Hoe kunnen we gegevens uit de hersen- en gedragswetenschappen gebruiken bij het maken van beleid om ons cognitieve welzijn te verbeteren? Emily Murphy, professor in de rechten en gedragsneurowetenschapper, besprak hoe de hersen- en gedragswetenschappen gebruikt zouden moeten worden om overheidsbeleid vorm te geven, waarna ze in gesprek ging met techniekfilosoof Tamar Sharon en neurowetenschapper Alan Sanfey over ons collectieve cognitieve kapitaal in een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door digitale technologieën. Filosoof Frank van Caspel was gespreksleider tijdens deze avond in de Steigerzaal in De Lindenberg.
Hersenwetenschap in dienst van welzijn
We hebben enorm veel tijd en geld gestoken in het begrijpen van hoe we denken en ons gedragen, aldus Murphy. Wat moeten we met deze informatie doen? Hoe moeten we het toepassen? Murphy stelde dat we “hersen- en gedragswetenschappen moeten gebruiken om beslissingen te nemen en die beslissingen vervolgens te evalueren over hoe we onszelf besturen en hoe we bereiken wat de overheid idealiter zou moeten doen, namelijk het algemene welzijn van alle mensen bevorderen.” Het verbeteren van het welzijn van alle mensen is het domein van de wet, maar ook van de gedrags- en hersenwetenschappen, volgens Murphy. Beleidsmakers geven echter prioriteit aan economische waarde.
Het concept van nudging is al lang populair in beleid om individuen betere, gezondere keuzes te laten maken. Nudging, legde Murphy uit, is de praktijk van het subtiel sturen van mensen door middel van signalen uit de omgeving, zoals het beïnvloeden van voedselkeuzes. Maar Murphy is van mening dat nudging te beperkt is voor veel hedendaagse problematiek. Vragen zoals hoe giftige stoffen, voeding en een warmer klimaat ons denk- en handelingsvermogen beïnvloeden, vereisen een focus op de capaciteiten van mensen en op het collectief in plaats van het individu. Luchtvervuiling en warmere klaslokalen hebben bijvoorbeeld een directe invloed op de hersenfunctie en mentale gezondheid.
De 3 C's van collectief cognitief kapitaal
Murphy introduceerde het idee van “Collectief Cognitief Kapitaal”, een raamwerk voor het integreren van gegevens uit gedrags- en hersenwetenschappen in beleidsvorming. Ze ontleedde elke term afzonderlijk, te beginnen met “kapitaal”. Beleidsmakers spreken de taal van economisch kapitaal: geld. Murphy denkt dat we, in plaats van te proberen deze taal te veranderen, deze in ons voordeel kunnen gebruiken door onze cognitie te zien in termen van kapitaal. Net als monetair kapitaal is cognitief kapitaal onderhevig aan schommelingen en wordt het beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals voeding, werkdruk en luchtvervuiling.