Video | Podcast
Dinsdag 19 maart 2024 | 20.00 - 21.30 uur | De Vasim, Nijmegen | Radboud Reflects en Duitsland Instituut Amsterdam. Bekijk de aankondiging.
Het was een mooi helder programma. Mooie ambiance. (uit een deelnemersevaluatie)
Verslag
Door Tim Dedel | Foto's door Ramon Tjan
Zet een groep chimpansees in een vliegtuig en er is een grote kans dat de reis chaotisch verloopt en er zelfs geweld aan te pas komt. Hoe kan het dan dat een vliegreis met mensen – die toch ook afstammen van deze apen – wél ordelijk verloopt? Een duik in de geschiedenis van de moraal brengt ons antwoorden.
Op dinsdag 19 maart luisteren circa zeventig bezoekers in de Vasim in Nijmegen naar Hanno Sauer, filosoofen ethicus aan de Universiteit van Utrecht en Marc Slors, cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit over de oorsprong van moraliteit. Na een korte introductie van student filosofie en gespreksleider Saar Boter trapte Hanno Sauer de avond af met een lezing over zijn recent in het Nederlands vertaalde boek Moraal. Dit was een programma in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam.
Moraliteit: een korte geschiedenis
Tijdens de lezing van Hanno Sauer stond één vraag centraal: waar komen onze normen, waarden en sociale praktijken vandaan? Dit is dezelfde vraag die Sauer zichzelf stelde bij het schrijven van het boek. Daarmee positioneert hij zichzelf in een belangrijke moderne traditie binnen de filosofie. Dat project kwam op stoom door Nietzsche en zijn genealogie van de moraal. De veronderstelling daarbij is dat we onze moraal niet kunnen verklaren door rationaliteit alleen, maar dat we juist de vraag moeten stellen wat de oorsprong is van onze moraal. Zullen die waarden dubieus blijken te zijn als we de oorsprong van de moraal hebben gevonden? Of moeten we ze juist afschrijven?
Om die vragen te beantwoorden heeft Hanno Sauer de geschiedenis van de moraal gestructureerd aan de hand van een temporele logica: van vijf miljoen jaar geleden tot vijf jaar geleden, waarbij er bij elk hoofdstuk een 0 van het cijfer wordt afgehaald. Sauer nam het publiek met reuzensprongen door de tijd mee in zijn verhaal over de geschiedenis van de moraal. Het doel? Een diagnose stellen voor het heden. Wat is er uniek aan het hedendaagse morele landschap?