Video | Podcast
Maandag 16 september 2024 | 20.00 – 21.30 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en Faculteit der Managementwetenschappen. Bekijk de aankondiging.
Lees ook: Radboud Recharge - Tij in klimaatverandering wel degelijk te keren (maar laat de zaak dan niet op z'n beloop)
Verslag
Door Tim Dedel | foto's door Ramon Tjan
Op 16 september 2024 kwamen ongeveer honderd mensen samen in het cultuurhuis LUX voor een avond gewijd aan het begrip ‘tipping points’ (kantelpunten). De sprekers, systeemwetenschapper Sibel Eker en milieufilosoof Marc Davidson, gingen in op zowel positieve als negatieve kantelpunten. Filosoof Cees Leijenhorst was moderator van dienst en en opende de avond door te wijzen op de complexiteit van kantelpunten: zijn ze altijd negatief of kunnen ze ook positieve gevolgen hebben?
Positieve kantelpunten
Sibel Eker opende de avond met een uitleg over wat een kantelpunt precies inhoudt. Een kantelpunt is een kritiek moment waarop een systeem onomkeerbaar verandert. Ze benoemde vier kenmerken van kantelpunten: (1) alternatieve stabiele toestanden, (2) beperkte omkeerbaarheid, (3) non-lineariteit in het proces van verandering en (4) positieve feedbackmechanismen.
Ze legde uit dat er verschillende klimaatkantelpunten zijn, zoals het smelten van de permafrost in de poolgebieden. Wanneer een bepaald kantelpunt bereikt is, leidt dit tot versnelde veranderingen. Zo kan het vrijkomen van methaan uit de smeltende permafrost de opwarming van de aarde versnellen, wat weer meer smelt en uitstoot veroorzaakt. Dit is een voorbeeld van een negatieve feedbackloop.
Aan de andere kant besprak Eker ook de mogelijkheid van positieve kantelpunten, met nadruk op sociale en technologische systemen. Hierbij gaat het om zelfversterkende veranderingen die een gunstig effect kunnen hebben, zoals bij de afschaffing van slavernij en het terugdringen van CFK's, schadelijke gassen die de ozonlaag aantasten. Ze stelde dat deze veranderingen vaak traag beginnen, maar uiteindelijk tot snelle en grootschalige transformaties leiden.
Een hedendaags voorbeeld van een positief kantelpunt is de groei van zonne-energie, die nu economisch concurrerend is met fossiele brandstoffen. Ook de opkomst van elektrische voertuigen toont hoe snel kostenafwegingen kunnen veranderen, wat een kantelpunt kan veroorzaken in de energiemarkt. Deze positieve kantelpunten hebben een aantal extra kenmerken, namelijk: wenselijkheid, intentionaliteit en menselijke invloed.