Vox artikel | Video | Podcast
Maandag 4 november 2024 | 20.00 – 21.30 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en Radboudumc . Bekijk de aankondiging.
Verslag
Door Pam Tönissen
Mazelen en kinkhoest—ziekten waarvan men ooit dacht dat ze overwonnen waren—zijn opnieuw in opkomst. Waarom vaccineren ouders steeds minder vaak? Waar komt het verlies van vertrouwen in de overheid vandaan en hoe beïnvloedt de communicatie vanuit de overheid dit proces? Radboud Reflects en het Radboudumc organiseerden een publieksavond in LUX over deze vragen, met arts infectieziekten Daphne Bussink-Voorend en communicatiewetenschapper Lisa Vandeberg als sprekers. Filosoof Cees Leijenhorst leidde het gesprek.
Drempelwaarde
Daphne Bussink opende de avond met de vraag: Wat bedoelen we met vaccinatietwijfel? Ze legde uit dat vaccinatietwijfel zich uit in besluiteloosheid rond het wel of niet vaccineren en daarmee wezenlijk anders is dan vaccinweigering. Vervolgens gaf ze uitleg over het Rijksvaccinatieprogramma, dat in stappen is opgebouwd en bescherming biedt tegen dertien ziektes waarvan sommigen onbekend zijn bij het brede publiek. Veel vaccins combineren bescherming tegen meerdere ziekten. De opzet is one size fits all, en de consultatiebureaus dragen zorg voor de uitvoering.
Bussink toonde verontrustende cijfers: de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald tot 83 procent, terwijl een percentage van minimaal 90 wenselijk is. Dit wordt de drempelwaarde genoemd; wanneer de vaccinatiegraad daaronder zakt, neemt de kans op uitbraken toe. Ze benadrukte het belang van groepsimmuniteit. Wanneer het overgrote deel van de bevolking beschermd is, helpt dit ook diegenen die niet gevaccineerd kunnen worden. Echter, als de bescherming afneemt, wordt de kans groter dat besmette personen in contact komen met onbeschermde personen.
Verschillende twijfelaars
De gevolgen van een lagere vaccinatiegraad kwamen ook aan bod. Bussink wees op de snelle verspreiding van mazelen, waarbij één ziek kind tot wel achttien andere kinderen kan besmetten. In Europa is het aantal mazelengevallen dertig keer zo groot geworden. Ook kinkhoest, vooral gevaarlijk voor jonge kinderen, wint terrein. “Er is dus echt iets aan de hand,” concludeerde Bussink.