Stripje van de pil

Verzet tegen de pil

Kom luisteren naar deze Soundbite door genderhistoricus Marloes Hülsken tijdens Radboud Sounds: Protest! op 14 juni.

De pil staat onder druk.  Steeds meer vrouwen lijken “pilmoe” te zijn. Hij zou schadelijk of onnatuurlijk zijn. Jongeren en influencers delen op sociale media negatieve ervaringen  en raden alternatieve, niet-hormonale voorbehoedsmiddelen aan, zoals de “natuurlijke anticonceptie”. Waar komt dit verzet tegen de pil vandaan? Is het een nieuwe vorm van feminisme? En wat kan de geschiedenis hierover leren? Kom luisteren naar genderhistoricus Marloes Hülsken over verzet tegen de pil.

Bevrijdend of beklemmend?

Sinds de jaren ‘60 is de anticonceptiepil op de Nederlandse markt. Door dit revolutionaire middel konden vrouwen het moederschap uitstellen en dus gaan studeren en werken. En door de zeer geringe kans op ongewenste zwangerschap, kon de seksuele revolutie losbarsten. Zo heeft de pil veel betekend voor de emancipatie van de vrouw.

Maar waar de pil ooit de vrouw bevrijdde, willen steeds meer vrouwen zich tegenwoordig bevrijden van de pil. En waar de pil de vrouw ooit “baas in eigen buik” maakte, wil zij nu “regie over eigen lichaam” herwinnen door de pil af te zweren. Waar komt deze ommezwaai vandaan?

Over de spreker

Marloes Hülsken werkt als universitair docent gendergeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze houdt zich bezig met gendergeschiedenis, oral history en de verbinding tussen wetenschap en de onderwijspraktijk. Vraagstukken die gaan over diversiteit en inclusief (geschiedenis)onderwijs hebben daarbij haar specifieke interesse.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects