Stripje van de pil
Stripje van de pil

Verzet tegen de pil | Radboud Sounds

***Doornroosje | Café | 22.40 - 22.55 uur***

Deze talk is onderdeel van Radboud Sounds op vrijdag 14 juni 2024 @ Doornroosje.

Kom en luister naar deze Soundbite van genderhistoricus Marloes Hülsken op vrijdag 14 juni 2024 tijdens Radboud Sounds.

De pil staat onder druk.  Steeds meer vrouwen lijken ‘pilmoe’ te zijn. Het tabletje zou schadelijk of onnatuurlijk zijn. Jongeren en influencers delen op sociale media negatieve ervaringen en raden alternatieve, niet-hormonale voorbehoedsmiddelen aan, zoals ‘natuurlijke’ anticonceptie. 

Waar komt dit verzet tegen de pil vandaan? Is het een nieuwe vorm van feminisme? En wat kan de geschiedenis ons hierover leren? Kom luisteren naar genderhistoricus Marloes Hülsken over verzet tegen de pil.

Bevrijdend of beklemmend?

Sinds de jaren ‘60 is de anticonceptiepil op de Nederlandse markt. Door dit revolutionaire middel konden seksualiteit en voortplanting succesvol van elkaar worden losgekoppeld. 

Het recht op veilige en toegankelijke anticonceptie was een van de belangrijke actiepunten uit de tweede feministische golf in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. De pil bevrijdde vrouwen van de angst voor ongewenste zwangerschap en leverde daarmee een grote bijdrage aan de emancipatie van vrouwen is een veelgehoorde opvatting. 

Maar waar de pil ooit hetero-vrouwen bevrijdde, lijken steeds meer vrouwen tegenwoordig vraagtekens te zetten bij het gebruik van de pil. Is dit verzet een nieuwe ontwikkeling of zien we juist meer protest tegen de pil in de geschiedenis?

Over de spreker

Marloes Hülsken is universitair docent gendergeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Haar expertise ligt bij de geschiedenis van feminisme, moederschap, anticonceptie en vrouwentijdschriften.

Bekijk ook de video’s van: 

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest 

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023. 

 

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Gaat over persoon
dr. M. Hülsken (Marloes)