Protest tegen vaccinaties | Gesprek met arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg

Verzet tegen vaccinaties | Radboud Sounds

***Doornroosje | Café | 20.55 - 21.15 uur***

Deze talk is onderdeel van Radboud Sounds op vrijdag 14 juni 2024 @ Doornroosje

Arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg van het Radboudumc en de Radboud Universiteit vertellen waarom mensen twijfelen over vaccinaties tegen vermijdbare infectieziektes.

Een mazelenuitbraak in Brabant en baby’s die overlijden aan kinkhoest; de gevolgen van het verzet tegen vaccinaties zijn merkbaar in Nederland. Steeds meer ouders besluiten hun kinderen niet te vaccineren tegen de standaard kinderziektes, met als gevolg dat de vaccinatiegraad op dit moment dusdanig is gedaald, dat bijna verdwenen kinderziektes weer de kop opsteken. Kom luisteren naar arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg over vaccinatietwijfel.

Vertrouwen

Sinds 2015 daalt het percentage kinderen dat de basisvaccinaties tegen infectieziekten heeft. De vaccinatiegraad onder baby’s en peuters is nu voor het eerst in decennia gezakt tot onder de 90 procent, de grens die nodig is om uitbraken te voorkomen. Wat beweegt ouders om hun kinderen niet te vaccineren? Heeft het te maken met wantrouwen in de overheid en angst voor de eventuele bijwerkingen van een vaccin? Of heeft het te maken met vertrouwen in het eigen immuunsysteem van het kind? Kan het doorlopen van een kinderziekte inderdaad je kind sterker maken?

Arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg van het Radboudumc en de Radboud Universiteit vertellen waarom mensen twijfelen over vaccinaties tegen vermijdbare infectieziektes. Ze vertellen alles over de zin en onzin rond vaccinaties en de gevolgen van de dalende vaccinatiegraad. Want we zouden niet moeten protesteren tegen vaccinaties, maar juist tegen de vermijdbare infectieziekten.

Over de sprekers

Daphne Bussink is promovendus bij het Radboudumc en GGD arts infectieziektebestrijding in opleiding. Zij doet onderzoek naar vaccinatietwijfel en besluitvorming.

Lisa Vandeberg is gedragswetenschapper aan de Radboud universiteit. Zij doet onderzoek naar hoe mensen besluiten nemen en kijkt in dit verband ook naar de vaccinatietwijfel.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest. Met livemuziek talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl).

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects