Bekijk de verslagen van Radboud Reflects programma's rondom het thema Kunst en Cultuur.
Met de video- en podcastopnames en met de verslagen zorgen we ervoor dat de kennis van de lezing verder reikt dan de aanwezigen in de zaal. Radboud Reflects wil dat de inhoud van de lezingen een zo groot mogelijk bereik heeft. Delen wordt dus zeer gewaardeerd.
Verslagen thema Kunst en Cultuur

TikTok en drogredeneringen Lezing en gesprek door retorica-experts Bé Breij en Yvette Linders
TikTok en andere sociale media staan vol met drogeredeningen. Hoe herken je drogredeneringen? Hoe herken je fouten in de argumentatie van iemand die je probeert te overtuigen van iets? En waarom is dat belangrijk?

Zijn je hersengolven nog van jou? | Lezing en gesprek neurowetenschapper Fleur Zeldenrust, kunstenaar Roel Heremans en filosoof Pim Haselager
Er komen steeds meer slimme technologieën op de markt die je hersengolven meten. Wat betekent het voor onze mentale privacy, keuzevrijheid en persoonlijke identiteit als technologie toegang krijgt tot onze hersengolven?

Buitenspelen in de stad | Lezing en gesprek met pedagoog Saskia van Schaik en ontwerper Elger Blitz
Hoe richt je de stad in om buiten spelen te stimuleren? Krijgt buitenspelen wel genoeg prioriteit in onze maatschappij? Leer van pedagoog Saskia van Schaik en ontwerper Elger Blitz over de speelvriendelijke stad.

Disney en diversiteit | Lezing en gesprek door communicatiewetenschapper Serena Daalmans en religiewetenschapper Arjan Sterken
Ophef over de nieuwe film Snow White (maart 2025) laat zien hoe Disney, ’s werelds bekendste sprookjesverteller, worstelt met diversiteit en representatie. Waarom is dit zo moeilijk? In hoeverre heeft dit iets te maken met de aard van deze sprookjes?

Zelfverbetering. De zoektocht naar je beste zelf | Lezing en gesprek door filosoof Martha Claeys, theoloog Annemarieke van der Woude en psycholoog Ger Keijsers
Waarom willen of moeten we onszelf verbeteren? Wat zegt onze hang naar zelfverbetering over onze beelden van onszelf, tijd en werk? En hoe verhouden onze pogingen tot zelfverbetering zich tot zingeving?

Favoriten. Over kansenongelijkheid in het onderwijs | Film & Gesprek met onderwijswetenschapper Eddie Denessen
Niet elk kind in de klas heeft dezelfde kansen. Welke factoren spelen een rol bij kansenongelijkheid in het onderwijs? Wat kunnen scholen en leraren doen om hun leerlingen gelijke kansen te bieden?

Giorgio Agamben over geluk | Lezing en gesprek met filosoof Ype de Boer
Wie is Giorgio Agamben en hoe ziet de zoektocht naar geluk van deze doemdenker en pessimist er uit? Leer van filosoof Ype de Boer en maak kennis met Giorgio Agamben en zijn vernieuwende blik op geluk.

Sing Sing. Over de kracht van kunst en cultuur | Film & Gesprek met cultuurwetenschapper Edwin van Meerkerk
In de film Sing Sing maakt een groep gevangenen een theaterstuk over hun eigen levens. Het acteren blijkt een therapeutisch proces dat hen in contact brengt met hun emoties. Wat is de kracht van kunst en cultuur?

Flow. Waarom we dieren menselijke trekken geven | Film en gesprek met filosoof Bas van Woerkum-Rooker
Leer van filosoof Bas van Woerkum-Rooker waarom we graag dieren vermenselijken.

Swiftologie. Wat we kunnen leren van Taylor Swift | Lezing, gesprek en muziek met filosoof Sigrid Wallaert, journalist Robin Goudsmit, filosoof Caroline Bollen, mediawetenschapper Melanie Schiller
Taylor Swift is een superheld. Er worden colleges over Swift gegeven en renteverlagingen worden uitgesteld als zij een concert geeft. Hoe kunnen haar teksten, muziek en haar leven ons op nieuwe manieren laten kijken naar hedendaagse kwesties?

Je leven laten leiden door algoritmes? | Lezing en expositie met kunstenaar Julia Janssen en communicatiewetenschapper Gabi Schaap
Zou jij je partnerkeuze laten bepalen door een algoritme? Of de helft van je vermogen investeren omdat een algoritme dat zegt? Algoritmes zijn overal. Maar hoe ver laten we ze gaan?

Toekomst zonder plastic? | Lezingen, gesprek en muziek met milieukundige Ad Ragas, chemicus Jeroen Jansen en Soundtrack of the Plastic Age
Is een leven zonder plastic nog wel haalbaar? Zijn de manieren waarop we nu recyclen wel nuttig? Leer over plastic van milieukundige Ad Ragas, chemicus Jeroen Jansen en van de muzikanten van de band Soundtrack of the Plastic Age.