Dit hoofdstuk van de HR-toolkit informeert leidinggevenden over het beleid van de Radboud Universiteit om te hoge werkdruk weg te nemen en geeft een overzicht van de ondersteuning die beschikbaar is voor medewerkers.
Werkdruk staat al geruime tijd hoog op de agenda binnen de Radboud Universiteit. In 2018 heeft een universiteitsbrede werkgroep van bestuurders, wetenschappers en beleidsmedewerkers na een interne analyse een meerjarig actieplan op dit onderwerp geformuleerd. Te hoge werkdruk is een klacht die ons personeel, voornamelijk het wetenschappelijk personeel, helaas in meer of mindere mate ervaart, zo blijkt ook uit de PQ 2022. Hiervoor zijn meerdere oorzaken, welke worden verdeeld in eisen (bijvoorbeeld de hoeveelheid taken en kwaliteitsnormen) en (ontoereikende) bronnen (bijvoorbeeld autonomie, (sociale) steun van collega’s en leidinggevenden en inspraakmogelijkheden).
Vanuit de universiteitsbrede PQ-resultaten blijkt dat medewerkers gemiddeld genomen bovenmatige werkdruk ervaren ten gevolge van te hoge taakeisen. Dit geeft reden om extra in te zetten op een goed gesprek tussen leidinggevende, team en individuele medewerkers van de belasting. Dit kan indien passend worden opgevolgd door het verminderen van te veel werk, onnodige piekbelasting, te zware verantwoordelijkheden en competitie- en/of prestatiedruk. Vanzelfsprekend kunnen er op het niveau van onderdelen en eenheden aanvullende vraagstukken spelen, zoals vraagstukken op het gebied van regelmogelijkheden, sociale steun en persoonlijke belastbaarheid.
De centrale HR divisie biedt desgewenst expertise op dit thema. Jacqueline Heijen, beleidsadviseur, is trekker van het dossier en is altijd bereid mee te denken over werkdrukbeleid.