logo slavernij registers en meer

Samen maken we de Surinaamse burgerlijke stand openbaar

We hebben uw hulp nodig!
We kunnen niet zonder uw hulp bij de actie “Samen maken we de Surinaamse burgerlijke stand openbaar”. We hebben inmiddels al vele geboorte- en overlijdensaangiften uit Suriname ingevoerd in een database. En daar komen later ook nog huwelijksakten bij. Zo bouwen we aan een bestand van alle inwoners van Suriname, en later ook Curaçao, in de koloniale tijd. Dit bestand wordt online voor iedereen beschikbaar.

Kan ik ook meedoen?
Ja, iedereen is van harte welkom om te helpen. Nadat u zich aanmeldt logt u in op een website. U krijgt daar de afbeelding van een akte te zien, en een formulier waar u de gegevens kan invoeren. U zult merken dat u er snel handigheid in krijgt. Sommige deelnemers vergelijken het wel met puzzelen. En we helpen u graag op weg: op instructiebijeenkomsten via zoom, via een heldere handleiding en op een forum waar iedereen vragen kan stellen en elkaar kan helpen. En natuurlijk bent u tot niets verplicht: u bepaalt uw tempo en u kunt stoppen wanneer u wilt.

Wat vooraf ging…
Het online brengen van de slavenregisters van Suriname en Curaçao waren de eerste stappen om informatie over álle bewoners van Suriname en Curaçao vanaf ongeveer 1830 in één grote database beschikbaar te maken. Deze database verbindt personen die voorkomen in diverse archiefbronnen, zoals de slavenregisters, emancipatieregisters, burgerlijke stand en volkstellingen.

De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname en in het Nationaal Archief Curaçao zijn bijzondere archiefbronnen die het mogelijk maken om vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname en Curaçao te volgen van de jaren 1830 tot de afschaffing van de slavernij in 1863. De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het slavernijverleden van Suriname, Curaçao en Nederland. Dankzij het werk van vele vrijwilligers en sponsoren staan sinds 1 juli 2018 de slavenregisters van Suriname online en zijn sinds 17 augustus 2020 bovendien ook de slavenregisters van Curaçao via het internet te raadplegen. Op deze website kunt u meer informatie over deze bronnen vinden.

For English information about the project, click here.

De slavenregisters van Suriname en Curaçao

Voor meer informatie over de slavenregisters van Suriname en Curaçao en uitgebreide zoekhulp, zie: