Surinaamse geboorteakten vóór en dóór het publiek online gezet!
Het eerste deel van de database van de Burgerlijke Stand van Suriname staat online op de website van het Nationaal Archief Suriname. Het gaat om geboorteaangiften die in Paramaribo zijn gedaan tussen 1828 en 1921. Hiermee wordt het veel eenvoudiger voor mensen met voorouders in Suriname om hun familiegeschiedenis uit te pluizen. Publicatie was alleen mogelijk dankzij de steun en inzet van honderden vrijwilligers die samen ruim 63.000 geboorteakten hebben ingevoerd in een database.
Veel mensen met Surinaamse familie hebben uitgekeken naar dit moment, want tot nu toe is voorouderonderzoek in Suriname een moeizame zoektocht die vaak dood loopt omdat veel bronnen slecht bereikbaar zijn. Sinds 2017 werkt de Historische Database van Suriname en de Cariben aan de online publicatie van bevolkingsarchieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In 2018 werden de Surinaamse slavenregisters al online gepubliceerd. Met de Burgerlijke Stand wordt het mogelijk om de levens van de Surinaamse inwoners na de slavernijperiode te onderzoeken. Dat betekent dat ook Surinamers met voorouders die als contractarbeiders uit India, Indonesië of China kwamen meer te weten kunnen komen over hun familiegeschiedenis.
Samen maken we de Surinaamse Burgerlijke Stand openbaar!
We hebben uw hulp nodig!
We kunnen niet zonder uw hulp bij de actie “Samen maken we de Surinaamse Burgerlijke Stand openbaar”. Sinds september 2021 werken honderden vrijwilligers aan het invoeren van vele geboorte-, huwelijks- en overlijdensaangiften uit Suriname in een database. Zo bouwen we aan een bestand van alle inwoners van Suriname, en later ook Curaçao en andere Caraïbische eilanden, in de koloniale tijd. Dit bestand wordt online voor iedereen beschikbaar. De invoer is een enorme klus en we zijn daarom dringend op zoek naar meer mensen die mee willen doen.
Kan ik ook meedoen?
Ja, iedereen is van harte welkom om te helpen. Nadat u zich aanmeldt logt u in op een website. U krijgt daar de afbeelding van een akte te zien, en een formulier waar u de gegevens kan invoeren. U zult merken dat u er snel handigheid in krijgt. Sommige deelnemers vergelijken het wel met puzzelen. En we helpen u graag op weg: op instructiebijeenkomsten via zoom, via een heldere handleiding en op een forum waar iedereen vragen kan stellen en elkaar kan helpen. En natuurlijk bent u tot niets verplicht: u bepaalt uw tempo en u kunt stoppen wanneer u wilt.
Wat vooraf ging…
Het online brengen van de slavenregisters van Suriname en Curaçao waren de eerste stappen om informatie over álle bewoners van Suriname en Curaçao vanaf ongeveer 1830 in één grote database beschikbaar te maken. Deze database verbindt personen die voorkomen in diverse archiefbronnen, zoals de slavenregisters, emancipatieregisters, burgerlijke stand en volkstellingen.
De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname en in het Nationaal Archief Curaçao zijn bijzondere archiefbronnen die het mogelijk maken om vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname en Curaçao te volgen van de jaren 1830 tot de afschaffing van de slavernij in 1863.
Dankzij het werk van vele vrijwilligers en sponsoren staan sinds 1 juli 2018 de slavenregisters van Suriname online en zijn sinds 17 augustus 2020 bovendien ook de slavenregisters van Curaçao via het internet te raadplegen. Op deze website kunt u meer informatie over deze bronnen vinden.
De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het slavernijverleden van Suriname, Curaçao en Nederland. In 2023 werden de slavenregisters en de database met gegevens uit de registers door UNESCO bestempeld als werelderfgoed.
Samenwerking
De Historische Database Suriname is een samenwerking tussen de Nationale Archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Publicatie van de Burgerlijke Stand is mede mogelijk gemaakt door de Gerda Henkel Stiftung en het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH).
De slavenregisters van Suriname en Curaçao
Voor meer informatie over de slavenregisters van Suriname en Curaçao en uitgebreide zoekhulp, zie:
