Magda Tawjoeram


Magda Tawjoeram over het invoeren van de aktes

Magda Tawjoeram helpt mee met het invoeren van de Surinaamse Burgerlijke Stand. Waarom helpt ze mee? En: wat houdt het invoeren eigenlijk in?

Magda Tawjoeram (64) woont in Amsterdam. Ze is geboren in Paramaribo.

Afbeelding5
stempel

Waarom doe je mee met het online invoeren van de Surinaamse Burgerlijke Stand?

In verband met een erfenis had de notaris onze stamboom laten uitzoeken. Daardoor raakte ik geïnteresseerd in mijn familiegeschiedenis, maar ik liep vast met zoeken naar informatie over mijn stammoeder. We kwamen er achter dat zij een slavin was, afkomstig van Visserszorg. Geleidelijk kwam ik meer te weten, ook over tantes en zwagers, maar er is gewoon niet zo veel informatie meer. En zo kwam ik bij dit project terecht. Ik deed eerst mee uit eigenbelang, maar besefte al snel hoe belangrijk het is dat we de namen van al deze mensen voor de eeuwigheid vast kunnen leggen.

Is het invoeren moeilijk?

Nee, helemaal niet moeilijk. Gewoon invullen wat er staat. Soms is het wel even puzzelen, maar er zijn genoeg handreikingen en er zijn altijd andere deelnemers die hulp bieden op het forum als je even twijfelt over iets.

Is er een bijzondere akte of een bijzonder moment dat je is bijgebleven bij het invoeren?

Jazeker. Toen we bezig waren met het invoeren van de geboorteakten hoopte ik heel erg de akte van mijn oma te vinden, die mijn moeder heeft opgevoed. Het was heel spannend want we waren aanbeland bij het jaar 1891 en zij is geboren op 22 april van dat jaar, dat wist ik. Dus ik was die hele avond aan het invoeren, maar toen we bij februari waren, was ik te moe om nog door te gaan. Dus naar bed en vroeg weer op, maar toen bleek dat we al in mei waren. Toen was ik wel even in tranen, hoor. Gelukkig heb ik de scan van de akte achteraf toch nog gekregen, en was mijn gehele familie heel blij om de akte te zien.

Hoe is de sfeer onder de deelnemers?

De sfeer is heel goed! Ik vind het heel leuk dat we regelmatig online bijeenkomsten hebben waar je andere deelnemers kan ontmoeten. En als iemand iets bijzonders tegenkomt tijdens het invoeren, wordt dat gedeeld op het forum. Ik voer in samen met een vriendin, mijn Hollandse buurvrouw. Zij komt regelmatig naar me toe om iets te vragen en ze zei laatst: aan de Keizerstraat in Paramaribo, daar woonden toch vooral de rijke mensen? Toen heb ik haar oude foto’s laten zien van de huizen op de erven áchter die grote herenhuizen, de mensen die daar woonden waren helemaal niet rijk. Want je moet uitkijken dat je die tijd niet teveel gaat romantiseren, vind ik.

Heb je nog tips voor mensen die ook willen meehelpen?

Gewoon doen! Je rolt er zo in, echt. En er is zoveel hulp! Het is wel een beetje verslavend, hoor..!

Ook meedoen? Meld je aan en begin meteen!