Rina Pestana de Gouveia


De ervaringen van Rina Pestana De Gouveia

Rina Pestana De Gouveia helpt mee met het invoeren van de Surinaamse Burgerlijke Stand. Waarom helpt ze mee? En: wat houdt het invoeren eigenlijk in?

Rina Pestana De Gouveia (73) woont in Amsterdam.

Afbeelding3

Help mee!

stempel

Waarom doe je mee met het online invoeren van de Surinaamse Burgerlijke Stand?

Ik vind het heel belangrijk en het brengt mij voldoening. Ik ken veel Surinamers en ze zeggen vaak, Rina, ik zou ook wel meer willen weten over m’n oorsprong, m’n voorouders. Maar dat is niet zo gemakkelijk na te kijken in het archief als dat in Nederland is. Als ik vrienden van Surinaamse origine die ik over het project vertel, vinden zij het heel belangrijk dat de informatie die we invoeren toegankelijk wordt gemaakt zodat iedereen er van kan profiteren. Ik ben ook peetmoeder van een Surinaamse jongen en ik wil graag meer over zijn familiegeschiedenis weten.

Is het invoeren moeilijk?

Ik vind van niet. In het begin wel, maar je raakt snel gewend aan de handschriften. En al moet je precies overnemen wat er staat, je moet er wel je verstand bij gebruiken en dat vind ik prettig.

Is er een bijzondere akte of een bijzonder moment dat je is bijgebleven bij het invoeren?

Ja, dat was een akte uit 1892. Mijn man kwam oorspronkelijk uit Madeira, maar was geboren en getogen in Curaçao. Hij is tien jaar geleden overleden. Maar ook op Madeira is het niet gemakkelijk om familiegeschiedenis uit te zoeken. Dus toen ik in die Surinaamse akte uit 1892 de naam Pestana De Gouveia tegenkwam, pinkte ik wel even een traantje weg. Dit is een naam die je niet veel tegenkomt, dus dat vond ik heel bijzonder.

Hoe is de sfeer onder de deelnemers?

Heel warm. De online koffie-uurtjes vind ik gezellig, als het me lukt om daar bij te zijn. En ik vind het contact met de projectleiders ook heel prettig, dat is ook belangrijk vind ik. En ik vind het leuk dat op het forum sommige mensen van alles uitzoeken en hun ervaringen vervolgens delen.

Heb je nog tips voor mensen die ook willen meehelpen?

Volgens mij moet je wel een beetje nieuwsgierig zijn, dit onderwerp moet je een beetje liggen. Doe gewoon allemaal mee, des te eerder is alles klaar!

Ook meedoen? Meld je aan en begin meteen!