Historie

Wie het historische pand van Soeterbeeck binnenstapt, krijgt het gevoel in een andere tijd terecht te komen. Soeterbeeck is een voormalig klooster van de zusters Augustinessen. In januari 1732 kochten de zusters Augustinessen het kleine landgoed den Bogaert te Deursen, bij Ravenstein. Noodgedwongen moesten zij in dat jaar hun eigen onderkomen, het klooster in Nuenen, verlaten. In april van hetzelfde jaar betrokken zij hun nieuwe onderkomen, dat in de loop der eeuwen diverse malen is uitgebreid en verbouwd.

Ingrijpende verbouwing
De oudste vleugel van het huidige complex dateert uit 1733. In 1906 is de neogotische kapel aangebouwd, die in de jaren zestig een ingrijpende modernisering heeft ondergaan. Authentieke delen van het interieur, zoals de koorbanken en het orgel, bleven daarbij behouden.

Meer informatie over ons authentieke orgel? Bekijk dan deze pagina, van de Brabantse orgelfederatie.

Wasserij
In 1954 is het klooster voor de laatste maal uitgebreid. Toen is in de stijl van de wederopbouw de wasserij opgetrokken. In april 2005 is deze voormalige wasserij opnieuw in gebruik genomen, nu als zaal.

Overdracht Radboud Universiteit
In 1997 verlieten de zusters Augustinessen Soeterbeeck en droegen ze het klooster met de antieke inboedel over aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Die verbouwde het tot conferentiecentrum, met veel respect voor devotie en historie, waardoor het zijn unieke ambiance heeft behouden. Zo kreeg het voormalige klooster in mei 2001 een nieuwe bestemming: studie- en conferentiecentrum.

In 2011/2012 is het pand verbouwd om geschiedenis met het aangename te combineren. Veel sprekende details uit de verschillende tijden zijn bewaard gebleven. Zo kunt u volop genieten van de schouwen, vensterbanken, balken, houten vloeren, oude meubelen en relikwieën.