Sophie Frieling

Student Sophie vertelt haar ervaringen over de overgang van het hbo naar de universiteit
De pre-master was vooral erg veel. Ik was wat nerveus over het niveau van de stof, maar dit was goed te doen.
Naam
Sophie Frieling
Vooropleiding
Lerarenopleiding Engels

Sophie is na de Lerarenopleiding Engels op het hbo een pre-master Taalwetenschappen gaan volgen. Nu is ze bezig met de master Language Variation and Multilingualism.

Waarom ben je na je hbo een master gaan volgen? 

Ik ben na de lerarenopleiding Engels een master gaan volgen omdat ik na een tijdje als docent te werken, het studeren miste. Ook wilde ik graag mijn mogelijkheden uitbreiden door een masterdiploma te halen en zo op meer verschillende onderwijsinstanties les te kunnen geven. Ook wilde ik meer kennis verkrijgen over het ontwerpen van lesmateriaal en goede toetsen.

Hoe vind je de overstap van het hbo naar wo? 

De overstap van hbo naar wo ging bij mij niet vanzelf. De verschillen die mij het meest opvielen waren die van de studieadviseur en contacturen. In plaats van een slb'er had je nu een studieadviseur. Je moest echter altijd zelf een afspraak maken en deze afspraken goed voorbereiden zodat je gerichte vragen had.
De verdeling tussen hoorcolleges en werkcolleges was ook nieuw. Op de lerarenopleiding hadden we altijd klassikaal les met veel contacturen. Het wo is een stuk individueler en je bent zelf verantwoordelijk voor de indeling van je tijd. Als je een hoorcollege hebt op maandagmiddag kun je er dus voor kiezen om alle voorbereiding op dezelfde ochtend te doen, maar je kunt het ook verspreiden en in de week ervoor al doen. Ik raad niet aan om onvoorbereid naar een hoorcollege te gaan, dat zorgt alleen maar voor verwarring en meer werk achteraf. Je bent zelf verantwoordelijk voor samenwerking, zelf vond ik het erg fijn om met medestudenten naar de universiteitsbibliotheek te gaan en samen te studeren.

Hoe ervaar je het niveau van de pre-master? 

De pre-master was naar mijn mening vooral erg veel. Ik was wat nerveus over het niveau van de stof, maar dit was goed te doen. Je volgt namelijk vakken van verschillende jaarlagen van de bachelor. Dit kunnen dus vakken zijn uit het derde jaar, maar ook uit het eerste jaar. Vaak overlapt dit al veel met kennis die je tijdens je hbo-bachelor of stage hebt opgedaan. Wel lag het tempo hoger en was er op deze manier meer werkdruk. Zelf had ik tijd voor een bijbaan, maar niet meer dan twee dagen per week. En zelfs dan raakte ik nog wel eens in de knoop. Toch is mijn boodschap: als je hard werkt hoef je niet te twijfelen over je niveau. Je kunt het aan!

Wat spreekt je het meest aan van de universiteit en waarom?

Wat mij aanspreekt aan de universiteit is dat je de ruimte krijgt om (deels) je eigen programma samen te stellen en dat je je dus volledig kunt ontwikkelen. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd buiten je colleges en is er altijd wel iets te doen. Ik geniet er altijd van om op de campus te zijn.

Welke master ga je na de pre-master volgen? En wat wil je gaan doen met die master op zak?

Op het moment volg ik de master Language and Communication Coaching. Deze naam is nu veranderd naar Language Variation and Multilingualism. Graag wil ik aan de slag met een combinatie van het ontwikkelen van lesmateriaal en lesgeven.