Waarom heb je voor dit programma gekozen?
Toen ik aan het einde van het eerste bachelorjaar terugblikte op mijn eerste jaar als studente rechtsgeleerdheid, werd mij één ding duidelijk: mijn enthousiasme in het recht reikte verder dan enkel de stof die werd aangeboden binnen de reguliere studie. In mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging stuitte ik al snel op het honoursprogramma ‘Law in Action’. De theorie vertalen naar de praktijk. Dat was waar ik naar op zoek was.
Welke vaardigheden ontwikkel je binnen dit programma?
Law in Action voelde voor mij in het begin als een sprong in het diepe. In de introductieweek leer je de rest van de deelnemers beter kennen en maak je kennis met de twee casussen waar de groep mee aan de slag zal gaan het komende jaar. Ik mocht mij verdiepen in de juridische wereld van een bank. Nadat de teams waren ingedeeld kon het echte werk beginnen. Law in Action heeft de intentie om de juridische praktijk na te bootsen en dat komt vanaf het begin af aan naar voren. Daar hoort bij dat we eerst moesten solliciteren op de functie die we toebedeeld hadden gekregen. Het is erg waardevol alvast zo’n ervaring op te doen voordat je later in je studie écht gaat solliciteren bij een kantoor voor bijvoorbeeld een stage. Vrijwel het gehele programma richt zich op aspecten die niet in de reguliere studie aan bod komen. De vraagstukken die je in de casus krijgt voorgelegd zijn vaak juridische onderwerpen die niet tijdens de hoorcolleges zijn besproken. Dat zorgt ervoor dat je je onderzoeksvaardigheden snel leert verbeteren. Ik zit inmiddels in de afrondende fase van het programma en ben bezig met het eindproduct: het schrijven van een wetenschappelijk artikel. Ontzettend gaaf om in het derde bachelorjaar al een publicatie op jouw naam te hebben staan over een onderwerp dat jou fascineert!
Het programma focust zich op de ontwikkeling van de student als jurist. Naast het werken aan een omvangrijke casus woon je in het eerste jaar een aantal trainingen bij om je soft skills te verbeteren. Daarnaast reflecteer je op je eigen groei en ontwikkeling door middel van het schrijven van ‘awards’. Zo zal de ene opdracht je makkelijker af gaan en de andere opdracht wat moeizamer, loopt de ene samenwerking soepeler dan de andere en zal je in sommige trainingen wat meer uit je comfortzone moeten stappen. Doordat je deze ervaringen beschrijft in awards zie je gaandeweg het programma welke groei je doormaakt.
Wat maakt dit programma uniek?
De insteek van het programma is dat jijzelf, samen met de rest van de deelnemers, het programma bepaalt. Is er vanuit de groep behoefte aan een extra vaardighedentraining of een excursie naar de Hoge Raad, dan wordt deze ruimte geboden. In het kader van eigen initiatief is ook het idee ontstaan om een vereniging op te richten voor deelnemers van het programma. Zo hebben een aantal deelnemers van twee lichtingen de handen ineengeslagen en zo is NJHV Sapere Aude ontstaan. Deze vereniging fungeert om deelnemers van het Law in Action programma met elkaar te verbinden en de juridische wereld in te duiken door middel van kantoorbezoeken. Dit laat goed zien welke ruimte Law in Action biedt om creativiteit en ondernemerschap van studenten te stimuleren en tot uiting te laten komen.
Ik ben erg dankbaar voor de kansen die mij binnen dit programma zijn geboden. Het is een unieke ervaring waar ik de rest van mijn leven profijt van heb. Niet alleen ben ik klaargestoomd voor de juridische wereld, ook heb ik een persoonlijke groei doorgemaakt omdat het programma je triggert om het beste uit jezelf te halen.