De meeste winkels en supermarkten accepteren alleen contant geld of een pinpas. Sommige hotels, restaurants en bars accepteren ook creditcards, maar controleer vooraf of je een creditcard wilt gebruiken. Alle diensten van de Radboud Universiteit (bijvoorbeeld restaurants, de Spar op de campus, het Sportcentrum) accepteren alleen pinbetalingen.
Zodra je naar Nederland bent verhuisd, kan het heel praktisch zijn om een Nederlandse bankrekening te openen en een pinpas te gebruiken. In Nederland wordt meestal met een pinpas of contant met euro's betaald.
Moet ik een Nederlandse bankrekening openen?
Voor studenten die een International Bank Account Number (IBAN) hebben uit een land dat tot het SEPA-gebied behoort en voor wie het mogelijk is hun rekening te behouden, is het niet nodig een Nederlandse bankrekening aan te vragen. Het kan echter wel handig zijn om dit te doen, omdat sommige organisaties vereisen dat je een Nederlandse bankrekening hebt om gebruik te kunnen maken van hun diensten (bijvoorbeeld om een persoonlijke chipkaart (OV Chipkaart) te kopen voor gebruik in het openbaar vervoer.
Als je je eigen betaalkaart in Nederland wilt gebruiken, en je opent geen Nederlandse bankrekening, zorg er dan voor dat je betaalkaart een echte EMV-chip bevat, activeer je bankkaart voor gebruik in Nederland voor aankomst, en houd wat contant geld en/of een creditcard bij je voor het geval je betaalkaart om een of andere reden niet werkt.
Studenten die een bankrekening hebben in een land dat geen lid is van de SEPA, raden wij aan een bankrekening te openen.
Studenten die een door de Radboud Universiteit betaalde studiebeurs hebben gekregen of geld hebben overgemaakt (levensonderhoud) voor de visumaanvraag worden verzocht een Nederlandse bankrekening te openen. Na aankomst maakt de Radboud Universiteit deze gelden dan over naar je Nederlandse bankrekening.
Benodigde documenten voor het openen van een bankrekening
Om een bankrekening te openen heb je over het algemeen de volgende documenten nodig, hoewel dit per bank enigszins kan verschillen.
- Een geldig identiteitsbewijs (voor niet-EU-studenten: paspoort en verblijfsvergunning/brief van de IND)
- Bewijs van inschrijving aan de universiteit (dit bewijs kun je downloaden via Osiris, instructies krijg je na inschrijving)
- Een adres in Nederland waar je tijdens je verblijf gaat wonen. Soms vragen banken om een officieel bewijs van adres, zoals een verklaring van inschrijving van de gemeente of je kamercontract.
- Je BSN (burgerservicenummer). Als je je inschrijft bij de gemeente krijg je je BSN-nummer. Voor aankomst ontvangen alle inkomende internationale studenten per e-mail instructies voor het maken van een afspraak bij de gemeente. Het BSN-nummer is een persoonlijk nummer dat overheidsinstanties en andere officiële instanties gebruiken in hun communicatie met burgers.
We raden studenten die geen IBAN-rekening hebben in hun thuisland ten zeerste aan om zo snel mogelijk na aankomst een afspraak te maken met de gemeente, omdat je het BSN nodig hebt om een bankrekening te openen. De Radboud Universiteit heeft speciale regelingen getroffen voor internationale studenten om een bankrekening te openen bij ABN AMRO voordat ze hun BSN-nummer ontvangen.
Bij aankomst
Ook als je van plan bent een Nederlandse bankrekening te openen, zul je bij aankomst ook over andere betaalmiddelen moeten beschikken. Wij raden sterk aan om mee te nemen:
- Bankpas die je bij een geldautomaat in Nederland kunt gebruiken. Neem contact op met je bank om er zeker van te zijn dat deze in de Nederlandse geldautomaten werkt.
- Creditcard (Visa of Mastercard).

Bankkantoren in Nijmegen
- ABN Amro*, Hertogstraat 70
- ING, Molenstraat 5-7
- Rabobank, Keizer Karelplein 1
- Bunq (online bank), geen kantoor in Nijmegen
* De Radboud Universiteit heeft afspraken gemaakt voor internationale studenten om een bankrekening te openen bij ABN Amro via hun app.