Vertrek uit Nijmegen

Zodra je teruggaat naar je thuisland zijn er een paar praktische zaken waar je als internationale student aan moet denken. 

Stappenplan

 1. Informeer je contactpersoon

  Informeer je studieadviseur per email dat je weer naar huis gaat. Als je slechts tijdelijk vertrekt, vermeld dit dan ook in je email.

  Exchange studenten

  Informeer de internationale coördinator van je faculteit per email dat je weer naar huis gaat vóór het officiële einde van je uitwisselingsperiode.

 2. Huisvesting

  Als je een kamer onderhuurt van een Nederlandse student, of als je privé bij een verhuurder zit, let er dan op dat je op tijd de huur stopzet en je je hierbij goed aan de opzeggingsvoorwaarden in de huurovereenkomst houdt. Dit geldt ook voor verbale afspraken. Controleer je contract dus nauwkeurig! Het contract is namelijk bindend. Als je een borg hebt betaald bij aanvang van de huur, krijg je deze terug aan het einde van de huurperiode als je kamer in orde is en je tijdens de huur elke maand netjes je huur en eventuele overige kosten betaald hebt. Hiervoor moet je vaak zelf contact opnemen met de verhuurder.

  Voor informatie omtrent de SSH& huurperiode en overige voorwaarden, zie deze pagina. Hier kun je de overige voorwaarden downloaden en inzien. Zorg er alsjeblieft voor dat je je sleutels bij het juiste verhuurbedrijf inlevert. (bijvoorbeeld SSH&, Elroto/Dornick of Guesthouse Nijmegen).

 3. Jouw verblijfsvergunning

  Stuur je verblijfsvergunning terug naar de IND. Dit kan naar het volgende adres: IND, Bureau Documenten, PO Box 7025, 8007 HA Zwolle, Nederland. Zorg er dan wel voor dat je het document eerst ongeldig maakt. Dit kun je doen door er een stukje in te knippen of door het te perforeren. Knip de vergunning alsjeblieft niet helemaal doormidden. 

  We raden je aan om, voordat je het document ongeldig maakt en terugstuurt, een kopie van voor- en achterkant te maken voor je eigen administratie.

 4. Uitschrijven bij je lokale gemeente

  Wanneer je uit Nijmegen vertrekt en je je huisvesting opzegt, moet je jezelf schriftelijk uitschrijven bij de gemeente (De Stadswinkel, Mariënburg 75, 6511PS, Nijmegen; tel: 024 329 9595). Stuur hiervoor een email naar burgerzaken [at] nijmegen.nl (burgerzaken[at]nijmegen[dot]nl) met de volgende gegevens: je laatste adres in Nederland, je thuisadres buiten Nederland en de datum van vertrek. Voeg tevens een kopie van je paspoort of ID kaart toe. 

  Als je buiten de grenzen van Gemeente Nijmegen woont, dan moet je je daar uitschrijven.  

 5. Sluit je bankrekening

  Ga persoonlijk naar je bank met een ondertekende brief waarin je aangeeft dat je je bankrekening wilt sluiten of stuur deze brief per post naar je bank.

  Let wel op: als je in het rood staat (en de bank dus geld verschuldigd bent) kan je account niet stopgezet worden. Hetzelfde geldt voor als je nog geld op je rekening hebt staan. In dit geval moet je eerst al je geld opnemen. De bank maakt zelf geen geld over naar een buitenlandse rekening. Het is wél mogelijk om het geld op een andere Nederlandse rekening over te schrijven. Vermeld dit soort eventuele details ook in je brief aan de bank. 

 6. CAK brief/verzekeringscheck

  Het is mogelijk dat studenten die in Nijmegen zijn aangekomen een brief van de CAK hebben ontvangen (Centraal Administratie Kantoor Nederland) waarin wordt aangegeven dat de student niet voldoende verzekerd is en een Nederlandse basiszorgverzekering aan moet vragen. Zelfs studenten die verzekerd zijn via hun EHIC (European Health Insurance Card) kunnen deze brief ontvangen hebben. Het is belangrijk om meteen actie te ondernemen bij ontvangst van deze brief omdat de CAK niet kan controleren of je eventueel via je internationale verzekering voldoende verzekerd bent. Als je niet binnen 3 maanden actie onderneemt, volgen er zeer hoge boetes! Kijk voor meer informatie op de volgende website: https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/#5.

  Mocht je zelf al een verzekering hebben geregeld bij AON of een andere verzekeringsmaatschappij, neem dan contact op met hun helpdesk voor advies. We adviseren je tevens om je reisverzekering niet stop te zetten totdat je terug naar huis gaat.

 7. Uitschrijven bij Studielink - voor niet-exchange studenten

  In het geval dat je besluit je inschrijving te annuleren, stuur dan altijd eerst een mail naar admissions [at] ru.nl (admissions[at]ru[dot]nl). Op deze manier is de universiteit op de hoogte van je besluit en wordt je verzoek geregistreerd in Osiris. Je moet je daarna ook zelf nog uitschrijven via Studielink. Op basis daarvan zal de Centrale Studentenadministratie dan kijken of je nog in aanmerking komt voor een terugbetaling van (een deel van) het betaalde collegegeld. 

  Let wel op: als je je inschrijving annuleert, is het ook niet meer mogelijk om online lessen te volgen of tentamens af te leggen. Op dit moment is er (zeer) weinig online aanbod, maar mocht hier verandering in komen en je wil toch nog lessen volgen, neem dan contact op met je studieadviseur en annuleer je inschrijving niet.

  Als je een exchange student bent, hoef je hier geen actie te ondernemen. 

 8. Geef veranderingen op tijd door aan DUO

  Ontvang je studiefinanciering en studenten OV? Voorkom boetes en terugbetalingen en geef veranderingen tijdig door. Je studiefinanciering stopzetten regel je via DUO. Je studenten OV kun je stopzetten bij een ophaalautomaat van de NS.

 9. Bewijs van aanwezigheid of 'Vertrek formulier'

  Wanneer je een uitwisselingsstudent bent, kan jouw eigen universiteit eisen dat je in bezit bent van een ‘Erasmus certificaat van aanwezigheid’ of ‘vertrek formulier’, ondertekend door de Radboud Universiteit. Je kan dit formulier versturen naar exchangeadmissions [at] ru.nl (exchangeadmissions[at]ru[dot]nl). We zullen dit formulier dan tekenen en terugsturen. 

 10. Cijferlijst

  In het geval dat je al cijfers hebt behaald en hier graag een cijferlijst van ontvangt, neem dan contact op met de internationale coördinator van je faculteit via email. 

 11. (Huur)fietsen

  • Verkoop je fiets (terug) aan je fietsenwinkel. Vergeet niet om je originele bon mee te nemen.
  • Lever je fiets in bij het Student Mobility team en zet je contract stop.
  • Zet je contract stop bij Swapfiets.
 12. Studieboeken

  • Verkoop je studieboeken via de studievereniging van je opleiding.
  • Voor boeken die je van de bibliotheek hebt geleend: lever deze alsjeblieft in voor je vertrek. Als de bibliotheek gesloten is, kun je ze ook in het postvak stoppen.
 13. Blijf in contact of vind een baan bij de Radboud Universiteit of ergens anders in Nederland

  • Vergeet je niet in te schrijven bij Radboud Recharge en blijf up to date van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. 
  • Kom je graag terug om te werken bij de Radboud Universiteit? Houd onze website in de gaten voor alle vacatures!
  • Studenten van buiten de EEA kunnen zich aanmelden voor een zoek-/oriëntatiejaar om tot een jaar na het verlopen van hun studievisum in Nederland te blijven. 

Vragen? 

Neem op elk moment contact met ons op:

E-mail: admissions [at] ru.nl (admissions[at]ru[dot]nl)  Tel: 0031 24 3623456