De verschillende stappen van je visumaanvraag

Als je een MVV en/of een verblijfsvergunning nodig hebt, moet je voor aankomst in Nederland een aantal stappen van de aanvraagprocedure doorlopen. De Radboud Universiteit helpt je bij de aanvraag.

Stappenplan

 1. 1. Start van de aanvraag

  Nadat je aanvraag als student is voltooid (dat wil zeggen dat je bent toegelaten en je de vereiste inschrijvingsdocumenten hebt afgeleverd), ontvang je een e-mail van Student Admissions waarin staat dat je je visumaanvraag kunt starten in OSIRIS Application. Je kunt nu beginnen met het uploaden van de vereiste documenten in OSIRIS en de immigratiekosten en de verzekeringskosten betalen. Nadat je alle vereiste documenten in OSIRIS hebt geüpload, duurt het totale visumproces ongeveer vier tot acht weken.

  Let op: bij sommige beurzen zijn de immigratiekosten en/of de verzekeringskosten inbegrepen. We zullen je informeren als dit op jou van toepassing is. In dat geval hoef je deze kosten niet zelf te betalen.

 2. 2. Controle van je documenten

  Student Admissions controleert je documenten en informeert je vervolgens per mail.

 3. 3. De IND

  Als alle documenten door Student Admissions zijn goedgekeurd, dient zij je aanvraag in bij de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst). Student Admissions informeert je hierover per e-mail. De IND heeft maximaal drie weken nodig om je visumaanvraag te beoordelen. Zodra Student Admissions de beslissing van de IND heeft ontvangen, word je hierover per e-mail geïnformeerd.

 4. 4. De MVV

  Zodra je de positieve beoordeling hebt ontvangen, kun je een afspraak maken met de Nederlandse vertegenwoordiging/ambassade in het land van herkomst om je MVV-sticker op te halen indien nodig. Je kunt hier nagaan of je een MVV nodig hebt als onderdeel van je visum. Elke ambassade of consulaat heeft verschillende termijnen voor het maken van een MVV. Houd rekening met mogelijke drukte bij ambassades, waardoor de wachttijd voor een MVV-sticker kan variëren. Het proces kan tot vier weken duren. Als er geen Koninklijke Nederlandse Ambassade of Nederlands Consulaat in jouw land is, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde ambassade die Nederland in jouw land vertegenwoordigt. Kijk op deze website voor de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat en controleer welke documenten nodig zijn op de website van de ambassade die je gaat bezoeken, aangezien dit per land kan verschillen.

  Maak geen reisafspraken/boek geen ticket voordat je de MVV in je paspoort hebt.

 5. 5. Verblijfsvergunning

  Na aankomst in Nederland ontvang je van Student Admissions meer informatie over waar en wanneer je je verblijfsvergunning kunt ophalen.

Contact

Student Admissions kan je helpen met je visumaanvraag. Als je vragen hebt over de procedure, neem dan contact op met het visumteam van Student Admissions via visa [at] io.ru.nl of bel naar +31 24 361 23 45.