Werken als internationale student

Als internationale student in Nederland wil je misschien een bijbaantje nemen om in je kosten van levensonderhoud te voorzien of om de Nederlandse samenleving op een andere manier te leren kennen. Het is toegestaan om naast je studie te werken, maar er zijn beperkingen die afhangen van je nationaliteit.

Houd er rekening mee dat het niet altijd gemakkelijk is om studie en werk te combineren. En het is niet altijd mogelijk om een parttime baan te vinden. Zorg er dus voor dat je genoeg geld hebt om van te leven.

 

Kan ik in Nederland werken?

Studenten uit EU- of EER-landen

Als je uit de EU/EER of Zwitserland komt, dan ben je vrij om te werken en gelden er geen beperkingen.

Overige studenten

Als je uit een land buiten de EU/EER of Zwitserland komt, dan zijn er enkele beperkingen als je naast je studie wilt werken. Je hebt een werkvergunning nodig en je mag maximaal 16 uur per week werken. Als alternatief mag je ook voltijds werken, maar alleen tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus. In dat geval moet je werkgever de werkvergunning voor je aanvragen.

Voor meer informatie over studeren en werken in Nederland, zie de website Study in Holland

 

Op zoek naar een baan?

Campus Detachering

De Radboud Universiteit heeft een eigen studentenuitzendbureau, Campus Detachering. Kijk op hun website voor vacatures. Let op: er zijn niet genoeg banen voor al onze studenten, maar je kunt je aanmelden voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de actuele vacatures.

International Students Work

International Students Work is een door studenten gerund uitzendbureau dat internationale studenten aan een tijdelijke baan helpt.

Career Central

Career Central is de community voor alles wat met netwerken en je carrière te maken heeft, naast en na je studie. Het is een plek waar (oud-)studenten elkaar ontmoeten, in contact komen met professionals en solliciteren naar stages en banen.

 

Baan gevonden? Pas je verzekering aan!

Gefeliciteerd! Let wel op dat je de juiste verzekering hebt afgesloten. Zodra je werkzaam bent in Nederland, zul je je moeten inschrijven voor de Nederlandse openbare ziektekostenverzekering.

Check je verzekering