EHIC: European Health Insurance Card

Als je inwoner bent van een van de landen van de Europese Unie en tijdelijk in Nederland verblijft, dan moet je in je eigen land gratis de EU Health Insurance Card (EHIC) aanvragen, mits je niet particulier verzekerd bent. EHIC geeft toegang tot medisch noodzakelijke publieke gezondheidszorg onder dezelfde voorwaarden en kosten die gelden voor personen die in Nederland verzekerd zijn.

Belangrijk om te weten is dat EHIC:

  • Geen alternatief is voor een reisverzekering. EHIC dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten zoals een retourvlucht naar je thuisland of verloren/gestolen eigendommen.
  • Geen gratis diensten garandeert. Aangezien het gezondheidszorgsysteem van elk land anders is, kunnen de kosten van medische diensten verschillen.
  • Mogelijk niet geldig is voor de gehele duur van je verblijf (controleer dit bij je verzekeringsmaatschappij).

We raden je daarom sterk aan om zorgvuldig na te gaan of een aanvullende ziektekostenverzekering zoals de Aon Student Insurance nodig is om een volledige dekking van ziektekosten te garanderen. 

Meer informatie over de European Health Insurance Card vind je op de onderstaande website van de Europese Commissie. 

Meer over de EU Health Insurance Card

Hoe gebuik je de EU Health Insurance Card?

 

Medische kosten

Neem bij elk bezoek aan een huisarts of apotheek je EU Health Insurance Card (EHIC) mee. Huisartsen rekenen ongeveer 30 tot 50 euro voor een bezoek. Vergeet daarom niet te betalen voor het consult en vraag altijd om een betalingsbewijs. Je dient vooraf te betalen; vraag je verzekeraar om naderhand de kosten te vergoeden.

Om je vergoeding te declareren kun je contact opnemen met het Nederlandse kantoor van Zilveren Kruis.

Contacteer het Zilveren Kruis

Als je tijdens je verblijf geen vergoedingsaanvraag hebt kunnen indienen, neem dan na thuiskomst contact op met je ziekenfonds. Jouw ziekenfonds neemt dan contact op met Zilveren Kruis. Je hebt recht op vergoeding op basis van de tarieven die Zilveren Kruis normaal gesproken volgens de Nederlandse wetgeving aan de zorgverlener zou hebben betaald.

Meer informatie over het Zilveren Kruis

Contact

Student Admissions kan je bijstaan in de aanvraagprocedure en je helpen met praktische zaken rondom je verblijf. Als je vragen hebt over je visumaanvraag, neem dan contact op met het visumteam van Student Admissions.

+31 24 361 23 45

Contactafdeling