Nederlandse ziektekostenverzekering voor internationale studenten

Je bent wettelijk verplicht om een passende ziektekostenverzekering te hebben als je in Nederland verblijft. Internationale studenten die een betaalde stage of deeltijdbaan hebben, moeten zich inschrijven voor de Nederlandse collectieve ziektekostenverzekering.

Het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel heet de Basisverzekering, een basiszorgverzekering waarmee alle inwoners van Nederland zich verplicht moeten verzekeren. De dekking en de premie van deze basisverzekering worden door de overheid vastgesteld. Verzekeringsmaatschappijen zijn verplicht elke aanvraag voor een basisverzekering te accepteren. De maandelijkse premie voor de basisverzekering staat voor het hele jaar vast en die betaal je rechtstreeks aan je verzekeringsmaatschappij.

 

Verzekeringen voor studenten 

Studenten tot 27 jaar kunnen gebruik maken van een collectieve zorgverzekering bij VGZ. Studenten kunnen net als werknemers van de universiteit de basisverzekering afsluiten en profiteren van korting op een aanvullend pakket. 

Bij het aanvragen van een zorgverzekering bij VGZ wordt gevraagd naar het collectiviteitsnummer. Voor studenten van de Radboud Universiteit is dit nummer 000104451.

Ga naar VGZ 

Als alternatief biedt een collectieve korting via Zilveren Kruis internationale studenten ook een algemene korting op de basiszorgverzekering.

Ga naar Zilveren Kruis 

 

Zorgtoeslag

Afhankelijk van je inkomen kun je recht hebben op een zorgtoeslag. Deze toelage wordt maandelijks door de overheid uitbetaald om je te helpen om de kosten van de maandelijkse basiszorgkosten te dekken. Aanvragen voor de zorgtoeslag moeten worden ingediend via de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Ga naar Belastingdienst 

De Zorgverzekeringslijn heeft een handige checklist gemaakt die je helpt bij het aanmelden voor de collectieve zorgverzekering. Naast het afsluiten van een basiszorgverzekering is het sterk aan te raden om ook een passende aanvullende verzekering af te sluiten. AON Start biedt een aanvullend verzekeringspakket dat aansprakelijkheid en juridische kosten dekt, evenals een reisverzekering.

Neem AON Start

Als je als internationale student geen minimumloon verdient met je stage en/of dagtaak, heb je geen recht op de Nederlandse openbare ziektekostenverzekering. In dat geval zul je een ziektekostenverzekering moeten afsluiten via een particuliere verzekeraar. Raadpleeg onze verzekeringsgids hieronder om te zien welke verzekering op jouw situatie van toepassing is.

Welke verzekering past bij jou?

Als je meer informatie zoekt over de Nederlandse zorgverzekering kun je terecht bij een van de onderstaande externe voorlichters.