Gezondheidszorg in Nederland

Het Nederlandse medische zorgsysteem kan verschillen van de gezondheidszorg die je thuis gewend bent. Daarom adviseren wij je om je voor aankomst in Nederland te informeren over het Nederlandse zorgstelsel. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zaken rond inschrijving bij huisarts en tandarts en ziekenhuisbezoek.

Huisartsbezoeken

Wanneer je medische behandeling nodig hebt, kun je terecht bij een huisarts. Wij raden je dringend aan om jezelf na aankomst zo snel mogelijk in te schrijven bij een huisarts. Zodra je geregistreerd bent bij een huisarts kun je een afspraak maken voor het geval je een medische behandeling nodig is. Internationale studenten zijn vaak verrast door de manier waarop medische behandeling in Nederland wordt verstrekt. Om verwarring of frustratie te voorkomen, vind je hier enkele veelvoorkomende werkwijzen en/of problemen die je kunt tegenkomen bij een bezoek aan een huisarts in Nederland.

De rol van de huisarts in Nederland

De mate van verantwoordelijkheid en behandeling van de huisarts gaat in Nederland verder dan in veel andere landen. In Nederland is jouw huisarts je belangrijkste bron van medische zorg. Dit betekent dat huisartsen alleen aanbevelingen doen voor behandeling door een specialist als zij het probleem zelf niet kunnen behandelen.

Recepten en afspraken

Wanneer je medicijnen nodig hebt, kan de huisarts je het benodigde recept voorschrijven. Met het recept kun je de medicijnen ophalen bij een plaatselijke apotheek.

Bij een bezoek aan de huisarts kun je te horen krijgen dat je moet wachten voordat er medicijnen worden voorgeschreven. Wanneer je belt voor een afspraak bij de huisarts is het niet ongebruikelijk dat de assistente je vertelt dat je nog enkele dagen moet wachten om te zien of je klachten zonder behandeling verdwijnen. Pas wanneer dit niet het geval is, krijg je een afspraak bij de huisarts. 

Dit geeft sommige internationale studenten de indruk dat Nederlandse huisartsen hun patiënten te weinig medicijnen geven, wat soms enige frustratie met zich mee kan brengen. Houd er in dit geval rekening mee dat dit een standaardprocedure is.

Een aantal huisartsen zijn

 

Universitair gezondheidscentrum Heyendael (UCG)

Gerard van Swietenlaan 3 (op de campus)
Bel: +31 24 322 43 40

Het gezondheidscentrum is op alle werkdagen geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Voor spoedgevallen kun je hun eigen spoednummer bellen via +31 24 360 63 60.

Bezoek de website

Huisartsenpraktijk  Het Bos

St. Jacobslaan 343, 6533 VD Nijmegen

Bel voor een afspraak tussen 8.00-12.30 en 14.00-17.00 uur naar +31 24 355 08 10

Telefoonnummer voor noodgevallen tijdens werkdagen: +31 24 356 79 40

Huisartsenpraktijk Lasage 

Voor studenten woonachtig in postcodegebieden 6531-6535 of 6525

St. Jacobslaan 345, 6533 VD Nijmegen.
Bel: +31 24 355 14 30

Huisartsenpraktijk De Haterse Hoed

Voor studenten woonachtig in Vossenveld

Couwenbergstraat 34 / 36

Bel: +31 24 355 22 88 / +31 24 356 12 04
Contacturen zijn tussen 8.00 - 12.30 en 14.30 - 16.30.

Bezoek de website

Huisartsenpraktijk Hart van Hatert

Voor studenten woonachtig in Vossenveld

Locaties: Couwenbergstraat 34 & Geeresteinstraat 32

Bel: +31 24 355 22 88

Bezoek de website

 

Huisartenpost voor na 17.00 en in het weekend

In geval van medische noodgevallen buiten werktijd (na 17.00 uur en in het weekend), neem dan contact op met de Huisartsenpost die te bereiken is op 0900-8880. Voor medische noodgevallen op de campus bel je +31 24 365 55 55 (sla dit nummer op in je mobiele telefoon!). In geval van acute omstandigheden kun je terecht bij de eerste hulp van een ziekenhuis. In geval van een levensbedreigende situatie bel je altijd 112.

Huisartsenpost ook online te consulteren 

De Digi-HAP is een digitaal consult/vragenlijst waarbij jouw klacht wordt uitgevraagd en de urgentie van jouw klacht wordt ingeschat. Je krijgt anonieme vragen over jouw klacht, waarmee kan worden ingeschat hoe ernstig de klacht is. Indien nodig wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisartsenpost of jouw huisarts of is het mogelijk om een afspraak te maken bij de Huisartsenpost Nijmegen-Boxmeer. Openingstijden:   maandag – vrijdag: 17.00 - 22.30 uur, in het weekend en op feestdagen: 06.45 - 22:30 uur.

Buiten deze openingstijden kan de Digi-HAP alsnog gebruikt worden om de ernst van jouw klachten in te schatten, maar is het niet mogelijk om digitaal een afspraak te maken.  
Je kan mét of zonder Digi-D inloggen: 

•    Wanneer je inlogt mét Digi-D kan je indien nodig digitaal meteen een afspraak maken bij de huisartsenpost
•    Wanneer je inlogt zonder Digi-D moet je indien nodig telefonisch een afspraak maken bij de huisartsenpost

 

Ziekenhuis bezoeken in het geval van nood

Wanneer je gezondheidsklachten hebt, ga dan eerst naar de huisarts, zoals hierboven is uitgelegd. Alleen bij acute omstandigheden kun je naar de eerste hulp van een ziekenhuis. Als er geen acute omstandigheden zijn, maar je toch besluit om naar de eerste hulp van een ziekenhuis te gaan i.p.v. naar de huisarts of huisartsenpost, dan kunnen er hoge behandeltarieven in rekening worden gebracht. 

Tandarts bezoeken

De kwaliteit van de tandheelkundige zorg in Nederland is van hoog niveau. Houd er wel rekening mee dat tandheelkundige behandelingen niet altijd worden gedekt door je ziektekostenverzekering, dus informeer bij je tandarts of verzekeraar altijd naar de dekking van de behandeling. 

Als je op zoek bent naar een tandarts, raden wij Tandartspraktijk E. Maenen of de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc aan.

Tandartspatiënt worden in het Radboudumc

Bel voor meer informatie, of om een afspraak te maken met de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc.

Bel: +31 24 361 41 26.
Adres: Philips van Leydenlaan 25.

Je maakt eerst een afspraak voor een intake. Na de intake krijg je bericht of je in aanmerking komt voor inschrijving. De kosten voor een reguliere behandeling bij het Radboudumc zullen ongeveer 25% lager zijn dan het reguliere tarief voor tandheelkundige behandelingen. Extra kosten voor technische ingrepen zijn tegen het gebruikelijke tarief.

Tandheelkundige spoedgevallen

Bij een echt tandheelkundig spoedgeval na kantoortijd kun je terecht bij De Tandartsenpost in Nijmegen. Je kunt daar alleen terecht als je een afspraak hebt gemaakt.

De Tandartsenpost bevindt zich op het spoedplein van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Bel: 0900-8276 456
Adres: Weg door Jonkerbos 106, 6532 SZ Nijmegen