Checklist buitenlandverblijf

Voordat je aan je buitenlandverblijf begint, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen. Begin hier op tijd mee: in het algemeen zul je ongeveer een jaar voor vertrek moeten beginnen met alle voorbereidingen. Hier lees je waar je aan moet denken en waar je terecht kunt met vragen. 

Stappenplan

  1. Vraag je beurs aan

    Afhankelijk van je bestemming, de duur van je verblijf en de fase van je studie, zijn er verschillende beurzen waar je gebruik van kunt maken. 

    Bekijk de opties

  2. Stem af met het International Office

    Faculteitscoördinatoren van het International Office zijn je eerste aanspreekpunt voor alle zaken rondom je buitenlandverblijf. Je kunt bij hen terecht voor advies over bijvoorbeeld je bestemming, de beste periode om te vertrekken of het aanvragen van beurzen. Als je hierover duidelijkheid hebt, kun je meer gerichte keuzes maken en concrete stappen gaan zetten.

    Facultaire International Offices

  3. Check de richtlijn Veilig naar het Buitenland

    Het college van bestuur is eindverantwoordelijk voor de veiligheid van studenten en medewerkers van onze universiteit. Zij wil dan ook voorkomen dat zij in onveilige situaties in het buitenland terechtkomen. 

    Lees meer

  4. Zet alle praktische zaken op een rij

    Geen enkel buitenlandverblijf is hetzelfde. Toch zijn er een aantal handige stappenplannen opgesteld die je helpen bij het voorbereiden van je tijd in het buitenland. Kijk bijvoorbeeld naar de Wil Weg Checklist, of kijk naar het stappenplan van de Rijksoverheid voor de voorbereiding van je studie of stage.

  5. Verzamel je belangrijkste documenten

    Denk eraan een overzicht mee te nemen met belangrijke (contact)gegevens en kopieën van je paspoort en reisverzekering. Doe dat zowel digitaal als op papier. Het kan namelijk gebeuren dat je je identiteitspapieren kwijtraakt, je laptop of mobiele telefoon verliest of dat je je in een gebied bevindt waar (tijdelijk) geen internet is.

    Denk hierbij aan:

    • kopieën van officiële documenten, zoals je paspoort;
    • reisverzekering;
    • telefoonnummers van contactpersonen bij je hoger onderwijsinstelling en stageverlener, lokale ambassades of consulaten, verzekeraars en banken;
    • bloedgroep en andere medische gegevens.

    Laat hiervan ook een kopie achter bij je contactpersoon thuis.

  6. Zorg dat je goed verzekerd bent

    Het is belangrijk dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten. 

    Je kunt eenvoudig checken of je voldoende verzekerd bent voor je buitenlandverblijf via de Aon Student Insurance QuickScan. Wanneer gewenst, kun je ook direct bijverzekeren. Het staat je natuurlijk geheel vrij om voor een andere verzekeraar te kiezen.

  7. Zet je OV-vergoeding stop

    Wanneer je in het buitenland gaat studeren of stage lopen, kun je een OV-vergoeding krijgen in plaats van het reisproduct. Zet in dat geval wel je reisproduct stop. Lees hier meer over hoe je dit doet. 

    OV-vergoeding buitenland bij je beursaanvraag

    Wanneer je met een beursprogramma weggaat, maakt de OV-vergoeding buitenland onderdeel uit van je beursaanvraagprocedure. Dit hoef je dus niet apart te regelen. Concreet betekent dit:

    • Wij sturen je per email een al deels ingevuld en ondertekend formulier toe
    • Vul dit formulier zelf verder aan
    • Voeg het formulier als pdf toe bij je online aanvraag voor een OV-vergoeding bij DUO
    • Log hiervoor in op Mijn DUO.
  8. Regel de onderhuur van je kamer

    Wanneer je tijdelijk naar het buitenland gaat, is het financieel aantrekkelijk om je kamer in onderhuur te doen (ook als je huurt bij de SSH&). De Radboud Universiteit kan je hier mee helpen. Ga je weg in het eerste semester? Dan maak je kans op een bonus van €350. 

    Maak ik kans op een bonus van €350?

    Bekijk de voorwaarden

    Geef je kamer op voor onderhuur

    Meld je kamer aan vóór 1 juni. Wanneer je je kamer hebt aangemeldt, hoor je vóór 30 juni van ons. Neem voor meer vragen contact op met housing [at] ru.nl

  9. Brexit en uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk

    Waneer je buitenlandverblijf plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk, zijn er mogelijk een aantal extra zaken waarmee je rekening moet houden.

    Lees meer

  10. Tijdens je verblijf in het buitenland

    Natuurlijk gaan we ervan uit dat alles probleemloos verloopt. Maar wat als het even tegen zit?  Weet dan dat je ook tijdens je buitenlandverblijf gebruik kunt maken van alle vormen van begeleiding die wordt aan geboden vanuit Student Support. 

    Studentbegeleiding

    Wat te doen bij calamiteiten?

    Het kan gebeuren dat zich onrust voordoet in het land waar je verblijft. Of dat er sprake is van een andere noodsituatie. Bekijk wat je in dit geval kan doen op de informatiepagina over calamiteiten

    Calamiteiten 

  11. Vlak voor vertrek terug naar huis

    Check wat je moet doen om je laatste beursbedrag uitbetaald te krijgen:  Zorg voor de juiste documenten, dus  check hiervoor de voorwaarden van jouw beursprogramma.