Checklist buitenlandverblijf

Voordat je aan je buitenlandverblijf begint, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen. Begin hier op tijd mee: in het algemeen zul je ongeveer een jaar voor vertrek moeten beginnen met alle voorbereidingen. Hier lees je waar je aan moet denken en waar je terecht kunt met vragen.

Stappenplan

 1. Denk na over waar je naartoe zou willen gaan

  Wil je in het buitenland studeren? Of wil je stage lopen? Op onze bestemmingen pagina, kun je een overzicht vinden van de partners van de Radboud Universiteit voor een studie in het buitenland.  

  Ga naar de Go Abroad week, praat met studenten met buitenlandervaring, of check de ervaringsverslagen van studenten die al een keer op uitwisseling zijn gegaan.

  Ga naar ervaringsverhalen

   

 2. Toelatingseisen

  Je kunt je aanmelden voor een studie-uitwisseling als je in je bachelorprogramma minimaal 60 ECTS hebt behaald. Heb je verdere vragen over of je in aanmerking komt voor een studie-uitwisseling, of wil je naar het buitenland als onderdeel van je masterprogramma? Neem dan contact op met je facultaire International Office  om de mogelijkheden te bespreken. 

   

 3. Denk na over de kosten

  Denk na of je genoeg budget hebt om in het buitenland te studeren. Zie dit voorbeeldsjabloon om de te maken kosten te kunnen bepalen.

 4. Stem af met het International Office

  Faculteitscoördinatoren van het International Office zijn je eerste aanspreekpunt voor alle zaken rondom je buitenlandverblijf. Je kunt bij hen terecht voor advies over bijvoorbeeld je bestemming, de beste periode om te vertrekken of het aanvragen van beurzen. Als je hierover duidelijkheid hebt, kun je meer gerichte keuzes maken en concrete stappen gaan zetten.

  Facultaire International Offices

 5. Meld je in Osiris aan voor een buitenlandverblijf

  Voor aanmelding bij sommige partneruniversiteiten gelden bepaalde minimumeisen wat betreft GPA of taaleisen (meestal Engels of Spaans, afhankelijk van de taal waarin je vakken wilt gaan volgen). Zorg dat je van tevoren, middels het fact sheet of de website van de partneruniversiteit, goed uitzoekt of je aan deze eisen voldoet. 

  Dien in Osiris Student een aanvraag in voor een buitenlandverblijf. Hierin kun je een top 4 (minimaal 2) aangeven van partnerinstellingen waarvoor je je kunt aanmelden.

  Je aanmelding wordt in behandeling genomen en je wordt, na de deadline, per e-mail geïnformeerd over je selectie en eventuele plaatsing. 

 6. Deadlines voor aanmelding non-EU bestemmingen in Osiris

  Voor zowel het eerste semester als het tweede semester

  14 januari 2024: 23:59 (CEST)

  of volg eventueel de afwijkende facultaire aanmelddeadline.
  Mocht je deze deadline gemist hebben, dan kun je voor een uitwisseling in semester 2 na contact met je Facultaire International Office tot 10 september aanmelden. Let op: dan zijn er wel minder mogelijkheden.

  Deadline EU bestemmingen in Osiris


  Voor zowel het eerste semester als het tweede semester

  29 februari 2024: 23:59 (CEST)

 7. Vraag je beurs aan

  Afhankelijk van je bestemming, de duur van je verblijf en de fase van je studie, kun je in aanmerking komen voor een beurs. Je ontvangt na goedkeuring van de je buitenlandervaring in Osiris, een email met meer informatie over welke beurs voor jou van toepassing is en hoe je deze aanvraagt. 

  Bekijk de opties

 8. Check de richtlijn Veilig naar het Buitenland

  Het college van bestuur heeft zorgplicht voor studenten en medewerkers van onze universiteit in het buitenland. Zij wil dan ook voorkomen dat zij in onveilige situaties in het buitenland terechtkomen. 

  Lees meer

 9. Zet alle praktische zaken op een rij

  Geen enkel buitenlandverblijf is hetzelfde. Toch zijn er een aantal handige stappenplannen opgesteld die je helpen bij het voorbereiden van je tijd in het buitenland. Kijk bijvoorbeeld naar de Wil Weg Checklist, of kijk naar het stappenplan van de Rijksoverheid voor de voorbereiding van je studie of stage.

 10. Verzamel je belangrijkste documenten

  Denk eraan een overzicht mee te nemen met belangrijke (contact)gegevens en kopieën van je paspoort en reisverzekering. Doe dat zowel digitaal als op papier. Het kan namelijk gebeuren dat je je identiteitspapieren kwijtraakt, je laptop of mobiele telefoon verliest of dat je je in een gebied bevindt waar (tijdelijk) geen internet is.

  Denk hierbij aan:

  • kopieën van officiële documenten, zoals je paspoort;
  • reisverzekering;
  • telefoonnummers van contactpersonen bij je hoger onderwijsinstelling en stageverlener, lokale ambassades of consulaten, verzekeraars en banken;
  • bloedgroep en andere medische gegevens.

  Laat hiervan ook een kopie achter bij je contactpersoon thuis.

 11. Zorg dat je goed verzekerd bent

  Het is belangrijk dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten. 

  Je kunt eenvoudig checken of je voldoende verzekerd bent voor je buitenlandverblijf via de Aon Student Insurance QuickScan. AON is een samenwerkingspartner van de Radboud Universiteit. Wanneer gewenst, kun je ook direct bijverzekeren. Het staat je natuurlijk geheel vrij om voor een andere verzekeraar te kiezen.

 12. Zet je OV-vergoeding stop

  Wanneer je in het buitenland gaat studeren of stage lopen, kun je een OV-vergoeding krijgen in plaats van het reisproduct. Zet in dat geval wel je reisproduct stop. Lees hier meer over hoe je dit doet. 

  OV-vergoeding buitenland bij je beursaanvraag

  Wanneer je een beurs aanvraagt bij de Radboud Universiteit, ontvang je het benodigde document om de OV-vergoeding aan te vragen, als onderdeel van je beursaanvraagprocedure. 

  Concreet betekent dit:

  • Wij sturen je per e-mail een al deels ingevuld en ondertekend formulier toe
  • Vul dit formulier zelf verder aan
  • Voeg het formulier als pdf toe bij je online aanvraag voor een OV-vergoeding bij DUO
  • Log hiervoor in op Mijn DUO.
 13. Regel de onderhuur van je kamer

  Wanneer je tijdelijk naar het buitenland gaat, is het financieel aantrekkelijk om je kamer in onderhuur te doen (ook als je huurt bij de SSH&). De Radboud Universiteit kan je hier mee helpen. Ga je weg in het eerste semester? Dan maak je kans op een bonus van €350. 

  Maak ik kans op een bonus van €350?

  Bekijk de voorwaarden

  Geef je kamer op voor onderhuur

  Meld je kamer aan vóór 1 juni. Wanneer je je kamer hebt aangemeld, hoor je vóór 30 juni van ons. Neem voor meer vragen contact op met housing [at] ru.nl

 14. Werk alvast aan je taalkennis

  Als je de taal van je bestemming spreekt, haal je het meest uit je buitenlandervaring. Bij Radboud in'to Languages kun je 17 verschillende talen leren of je Engels verbeteren als dit nog niet op het gevraagde niveau is. Als student krijg je 50% korting op de taalcursussen.

  Bekijk het aanbod

 15. Uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk?

  Wanneer je buitenlandverblijf plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk, zijn er mogelijk een aantal extra zaken waarmee je rekening moet houden.

  Lees meer

 16. Tijdens je verblijf in het buitenland

  Natuurlijk gaan we ervan uit dat alles probleemloos verloopt, maar wat als het even tegen zit?  Weet dan dat je ook tijdens je buitenlandverblijf gebruik kunt maken van alle vormen van begeleiding die wordt aan geboden vanuit Student Support. 

  Studentbegeleiding

  Wat te doen bij calamiteiten?

  Het kan gebeuren dat zich onrust voordoet in het land waar je verblijft. Of dat er sprake is van een andere noodsituatie. Bekijk wat je in dit geval kan doen op de informatiepagina over calamiteiten

  Calamiteiten 

 17. Vlak voor terugkeer naar huis

  Check wat je moet doen om je resterende beursbedrag uitbetaald te krijgen. Zorg voor de juiste documenten, dus check hiervoor de voorwaarden van jouw beursprogramma.

 18. Terug in Nederland

  Eenmaal terug in Nederland kan het zijn dat je nog dingen moet regelen voor de afhandeling van je beurs. Ook zul je je behaalde studiepunten moeten laten omzetten. Meer informatie vind je in de checklist voor na je buitenlandverblijf.

  Checklist voor na je buitenlandverblijf