‘Tijdens het evenement Queering Radboud hoorde ik via Lia Kleuskens, coördinator Diversity, Equity and Inclusion (DEI) over de training tot DEI-ambassadeur. Ik was direct enthousiast en zag het als een mooie kans om mezelf te ontwikkelen naast mijn studie. Dat komt ook doordat ik ongeveer anderhalf jaar geleden als queer uit de kast ben gekomen. Een boel dingen die heel vanzelfsprekend lijken, veranderen daardoor. Je behoort plots tot een minderheidsgroep en er wordt heel anders naar je gekeken. Zo is queer zijn vandaag nog steeds strafbaar in meer dan 60 landen en ook in België en Nederland krijgen queerpersonen nog elke dag te maken met discriminatie en geweld. Dat vind ik best confronterend. Ik moest opnieuw zoeken naar mijn plaats in de wereld en daarbij leek de training tot DEI-ambassadeur me heel waardevol.
‘We begonnen met twee intensieve middagen waarin we direct werden uitgedaagd om diep in onze eigen ervaringen te graven en na te gaan wat onze drijfveren zijn om als ambassadeur bij te dragen aan DEI. Om in actie te komen en dit ook vol te houden heb je een diepe persoonlijke motivatie nodig. Na die trainingen kreeg iedereen de vraag of ze verder wilden met het programma, en bijna iedereen van onze groep wilde dat.
‘Het programma ging verder met acht bijeenkomsten, uitgespreid over het collegejaar en steeds toegespitst op andere onderwerpen, zoals inclusief leiderschap, onbewuste vooroordelen en advies geven over DEI. De bijeenkomst over inclusief leiderschap bleef mij het meest bij. Ook omdat ik zelf ooit leiding zou willen geven aan een team. Het maakt zoveel impact hoe je collega’s behandelt als leidinggevende. Je kunt mensen echt laten opbloeien door oog te hebben voor de diversiteit binnen een team.