Sanne Vergouwen
Sanne Vergouwen

Hanneke Janssen Memorial Prize 2022 toegekend aan Sanne Vergouwen

De Hanneke Janssen Memorial Prize 2022 is toegekend aan Sanne Vergouwen voor masterscriptie "Emergent Solitons and the Philosophy of Non-Perturbative Quantum Field Theory", ingediend bij de Universiteit Utrecht.

De jury heeft dit jaar niet minder dan negen nominaties ontvangen, die allemaal bewonderenswaardige vaardigheden en competenties toonden in de verschillende onderwerpen die ze behandelen in de geschiedenis en filosofie van de moderne natuurkunde.

Het was de unanieme beslissing van deze jury om de Hanneke Janssen Memorial Prize 2022 toe te kennen aan Sanne Vergouwen voor haar masterscriptie: "Emergent Solitons and the Philosophy of Non-Perturbative Quantum Field Theory" ingediend bij de Universiteit Utrecht.

Over Vergouwen

Dit werk combineert de filosofie van de kwantumveldentheorie (QFT) met een discussie over het al lang bestaande probleem in de wetenschapsfilosofie van wanneer we één theorie kunnen beschouwen als 'opkomend' uit een andere meer 'fundamentele theorie'. De scriptie breekt nieuw terrein door het debat over de interpretatie van QFT weg te leiden van de verstoorde methoden van effectieve kwantumveldtheorieën en het opnieuw te richten op een studie van modellen in QFT die gekarakteriseerd kunnen worden met meer wiskundige strengheid: de zogenaamde soliton-oplossingen.

Met een focus op de voorbeelden van de sine-Gordon en Seiberg-Witten solitons, en hun dualiteitsrelaties met andere theorieën, wordt betoogd dat deze 'epistemische opkomst' (in het eerste geval) en 'ontologische opkomst' (in het tweede geval) belichamen. Maar in schril contrast met de gebruikelijke verwachting dat opkomst alleen optreedt tussen een 'minder fundamentele' en een meer 'fundamentele' theorie, toont dit werk aan dat in deze gevallen opkomst optreedt als een symmetrische relatie tussen twee theorieën, zodat er geen grond is om de ene als fundamenteler te beschouwen dan de andere.

De jury was onder de indruk van de manier waarop deze scriptie de tradities van de wetenschapsfilosofie, de filosofie van QFT en theoretische natuurkunde op een nieuwe manier combineerde, en verrassende conclusies kon trekken.

De Jury

Jos Uffink (voorzitter)
Guido Bacciagaluppi
Klaas Landsman
Christoph Lehner
Francesca Vidotto

Hanneke Janssen Memorial Prize

De Hanneke Janssen Memorial Prize wordt jaarlijks uitgereikt ter nagedachtenis van Hanneke Janssen. Zij kwam in 2008 op tragische wijze om het leven bij een verkeersongeval. Hanneke stond aan het begin van een veelbelovende carrière in de wetenschap. De prijs wordt toegekend aan de wereldwijd beste masterscriptie op het gebied van de Geschiedenis en Filosofie van de Moderne Natuurkunde.

Hanneke Janssen

Hanneke Janssen

Hanneke Janssen (1982-2008) had kort voor het ongeval cum laude haar MSc in de Natuurkunde behaald aan de Radboud Universiteit. Hanneke was ook buiten haar vakgebied een inspirerende persoonlijkheid. Ze kookte wekelijks voor daklozen en zette zich in voor Cultuur op de Campus. Verder probeerde ze zo milieubewust mogelijk te leven.

Lees meer in de In Memoriam over Hanneke Janssen.

Winnaars Hanneke Janssen Memorial Prize

Volledige juryrapporten kunnen bekeken worden in het archief.

2022 Sanne Vergouwen
2021 Jingy Wu
2020 Emilia Margoni
2019 Grace Field
2018 Ruward Mulder
2017 Omid Charrakh
2016 James Read
2015 Joshua R. Hunt
2014 Benjamin Feintzeig
2013 Neil Dewar
2012 Martin Jähnert
2010 Ronnie Hermens

 

Contactinformatie

Voor meer informatie, neem contact op met Sandra Hendriks.