De jury heeft dit jaar niet minder dan negen nominaties ontvangen, die allemaal bewonderenswaardige vaardigheden en competenties toonden in de verschillende onderwerpen die ze behandelen in de geschiedenis en filosofie van de moderne natuurkunde.
Het was de unanieme beslissing van deze jury om de Hanneke Janssen Memorial Prize 2022 toe te kennen aan Sanne Vergouwen voor haar masterscriptie: "Emergent Solitons and the Philosophy of Non-Perturbative Quantum Field Theory" ingediend bij de Universiteit Utrecht.
Over Vergouwen
Dit werk combineert de filosofie van de kwantumveldentheorie (QFT) met een discussie over het al lang bestaande probleem in de wetenschapsfilosofie van wanneer we één theorie kunnen beschouwen als 'opkomend' uit een andere meer 'fundamentele theorie'. De scriptie breekt nieuw terrein door het debat over de interpretatie van QFT weg te leiden van de verstoorde methoden van effectieve kwantumveldtheorieën en het opnieuw te richten op een studie van modellen in QFT die gekarakteriseerd kunnen worden met meer wiskundige strengheid: de zogenaamde soliton-oplossingen.
Met een focus op de voorbeelden van de sine-Gordon en Seiberg-Witten solitons, en hun dualiteitsrelaties met andere theorieën, wordt betoogd dat deze 'epistemische opkomst' (in het eerste geval) en 'ontologische opkomst' (in het tweede geval) belichamen. Maar in schril contrast met de gebruikelijke verwachting dat opkomst alleen optreedt tussen een 'minder fundamentele' en een meer 'fundamentele' theorie, toont dit werk aan dat in deze gevallen opkomst optreedt als een symmetrische relatie tussen twee theorieën, zodat er geen grond is om de ene als fundamenteler te beschouwen dan de andere.
De jury was onder de indruk van de manier waarop deze scriptie de tradities van de wetenschapsfilosofie, de filosofie van QFT en theoretische natuurkunde op een nieuwe manier combineerde, en verrassende conclusies kon trekken.
De Jury
Jos Uffink (voorzitter)
Guido Bacciagaluppi
Klaas Landsman
Christoph Lehner
Francesca Vidotto