Oproep voor Hanneke Janssen Memorial Prize 2023

Dien je masterscriptie in voor de Hanneke Janssen Memorial Prize 2023. De prijs wordt uitgereikt aan de beste masterscriptie wereldwijd op het gebied van Geschiedenis en Filosofie van de Moderne Natuurkunde. Meld je aan vóór 16 oktober 2023.

Geen prijsuitreiking in 2023

De jury heeft unaniem besloten om dit jaar geen prijs uit te reiken. Naar de mening van de jury haalden de ingezonden theses niet hetzelfde niveau als de winnende inzendingen van voorgaande jaren. Het volledige juryrapport is te bekijken in het archief.

Onderwerp

In aanmerking voor bovengenoemde prijs komt elke scriptie of paper, ingediend voor een masterdiploma, over het onderwerp Geschiedenis en Filosofie van de Moderne Natuurkunde. De grenzen van dit onderwerp omvatten: alle aspecten van de geschiedenis en filosofie van de moderne natuurkunde in brede zin, inclusief fysieke aspecten van astronomie, scheikunde en andere niet-biologische wetenschappen. De primaire focus ligt op de natuurkunde vanaf de midden/late negentiende eeuw tot nu, de periode van opkomst van de theoretische natuurkunde die in de twintigste eeuw de exacte wetenschappen is gaan domineren.

Prijs en deelname

Het prijzen- en deelnameschema biedt een reeks spannende mogelijkheden voor de winnaar. De winnaar van de wedstrijd krijgt een prijsbedrag van 2000 euro. Naast de geldelijke beloning worden ze ook uitgenodigd om een artikel aan te leveren op basis van hun winnende scriptie voor het gerenommeerde tijdschrift Foundations of Physics.

Bovendien krijgt de winnaar de kans om een seminar te presenteren rond hun scriptie bij twee prestigieuze instellingen. Deze omvatten het Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, en het Institute for History and Foundations of Science aan de Universiteit Utrecht.

De deelname aan deze prijs staat open voor masterstudenten wereldwijd. Het is echter belangrijk om op te merken dat inzendingen alleen worden geaccepteerd via nominatie door één of meer begeleiders van de scriptie. Bovendien komen alleen die scripties in aanmerking die zijn voltooid in het academisch jaar voorafgaand aan de inzendingsdeadline.

Deadlines

Wat het tijdschema betreft, moeten genomineerden hun aanvragen indienen vóór de deadline van 16 oktober 2023. De jury zal vervolgens hun beslissing nemen op 13 november 2023.

Bepalingen 2023

Hanneke Janssen Memorial Prize

De Hanneke Janssen Memorial Prize wordt jaarlijks uitgereikt ter nagedachtenis van Hanneke Janssen. Zij kwam in 2008 op tragische wijze om het leven bij een verkeersongeval. Hanneke stond aan het begin van een veelbelovende carrière in de wetenschap. De prijs wordt toegekend aan de wereldwijd beste masterscriptie op het gebied van de Geschiedenis en Filosofie van de Moderne Natuurkunde.

Hanneke Janssen

Hanneke Janssen

Hanneke Janssen (1982-2008) had kort voor het ongeval cum laude haar MSc in de Natuurkunde behaald aan de Radboud Universiteit. Hanneke was ook buiten haar vakgebied een inspirerende persoonlijkheid. Ze kookte wekelijks voor daklozen en zette zich in voor Cultuur op de Campus. Verder probeerde ze zo milieubewust mogelijk te leven.

Lees meer in de In Memoriam over Hanneke Janssen.

Eerdere winnaars

Volledige juryrapporten kunnen bekeken worden in het Hanneke Janssen Memorial Prize archief.

2022Sanne Vergouwen
2021Jingy Wu
2020Emilia Margoni
2019Grace Field
2018Ruward Mulder
2017Omid Charrakh
2016James Read
2015Joshua R. Hunt
2014Benjamin Feintzeig
2013Neil Dewar
2012Martin Jähnert
2010Ronnie Hermens

 

Contactinformatie

Voor vragen over de procedure en vereisten voor inzending, neem contact op met Marie-Louise Beenen en Sandra Hendriks via marie-louise.beenen [at] donders.ru.nl (marie-louise[dot]beenen[at]donders[dot]ru[dot]nl).