Let op: deze informatie is specifiek voor erkende studieverenigingen van de Radboud Universiteit
Wat is het Radboud Green Certificate?
Wil jouw vereniging zich inzetten om alle verenigingsactiviteiten en processen zo duurzaam mogelijk vorm te geven? De handreiking duurzaamheid studentenorganisaties geeft jouw organisatie om te beginnen praktische handvatten om aan de slag te gaan. Met het ‘Radboud Green Certificate’ krijgt verduurzaming binnen verenigingen nog een extra boost: door een vragenlijst in te vullen krijg je inzicht in de duurzaamheidsprestaties van je eigen vereniging. Vervolgens deel je de best practices met elkaar. Als bewijs van je deelname ontvang je een Certificaat. Pak ook je verantwoordelijkheid en kijk of je score dit jaar al leidt tot een bronzen, zilveren, gouden of platina vignet!
Waarom meedoen?
- Je geeft het goede voorbeeld (en hebt die rol ook als bestuur)
- Het brengt je ervaring in het duurzaamheidswerkveld
- Je kunt je prestaties afzetten tegen die van andere verenigingen
- Je kunt het certificaat inzetten om nieuwe sponsoren te trekken
“Weten hoe duurzaam we zijn is belangrijk voor ons en dit stimuleert iedereen om hierin te verbeteren.” - Studievereniging Mundus
Hoe kom je in aanmerking?
In het kort: je vult een vragenlijst in en zorgt voor bewijslast bij de antwoorden in vier aparte documenten. De vragen gaan bijvoorbeeld over activiteiten rondom duurzaamheid, duurzaam reizen, of het duurzaamheidsbeleid van een vereniging. Bewijs kan van alles zijn; foto's, screenshots van paragrafen in beleidsstukken, bonnetjes, etc. Je mailt alles naar het Radboud Green Office en Op basis van de ingevulde vragenlijst komt er een score uit en krijg je te horen of je – naast het verdiende Certificaat- ook in aanmerking komt voor een extra bronzen, zilveren, gouden of platina vignet.
De volledige instructie staat beschreven in de RGC Guidelines. Lees deze goed door voordat je start! Andere documenten die je nodig hebt, vind je onderaan bij de Downloads.
Tijdsinvestering
De verenigingen die aan de pilotronde van het programma hebben meegedaan, gaven aan dat het ze 4 tot 8 uur had gekost. Deze tijd gaat vooral zitten in het verzamelen van het bewijs voor de antwoorden.
Tijdspad 2025
- 14 mei: openstelling Radboud Green Certificate programma
- 26 mei, 12.30 – 13.30 uur: Q & A sessie bij het Radboud Green Office (Thomas van Aquinostraat 1, kamer 0.003d)
- 8 juni: deadline voor het aanleveren van antwoorden (23:59 uur)
- 17 juni, 16.00 – 17.30 uur: Award event waarbij resultaten worden bekendgemaakt en certificaten worden uitgereikt
- Eind juni: verenigingen ontvangen de en het certificaat/extra vignet per mail. De resultaten worden gepubliceerd op de website van de Radboud Universiteit (mits daar toestemming voor is).