Groepsfoto van de USR 2022-2023
Groepsfoto van de USR 2022-2023

USR column april

'Als ik denk aan mijn meest waardevolle ervaringen tijdens mijn tijd op de Radboud Universiteit, hebben deze ervaringen vaak een connectie met een studentenorganisatie: beginnend als lid van studievereniging CognAC, twee bestuursjaren bij de E-sports vereniging Dorans, en nu mijn bestuursjaar bij de Nijmeegse Studenten Sport Raad (NSSR) en de Universitaire Studentenraad (USR). Deze organisaties hebben mij niet alleen hechte vriendschappen opgeleverd ,maar ook de kansen geboden om te groeien als persoon en student.

Bart van der Heijden

Als leden van USR zijn wij ook nauw verbonden met studentenorganisaties. Wij zijn zelf lid van verenigingen met betrekking tot verschillende studies, interesses, hobby’s en sporten. Bovendien zijn we als medezeggenschapsleden ook verbonden aan organisaties zoals de NSSR of AKKUraatd, die zich inzetten voor de belangen van studenten.

Juist door deze diepgewortelde connectie tussen de universiteit en de studentenorganisaties maken we ons als medezeggenschap op dit moment zorgen over de staat van onze studentenorganisaties. Hoewel de ledenaantallen van verenigingen in de meeste gevallen zijn hersteld na de pandemie, horen wij veel geluiden van organisaties dat zij steeds meer uitdagingen ervaren met het vullen van commissies en het vinden van opvolgers voor hun besturen.

We zien gelukkig dat onze zorgen worden gedeeld door de Radboud Universiteit: zo organiseerde de afdeling SLIM de afgelopen week de ‘Week of the Active Student’, en is de compensatie voor leden van de medezeggenschap in de laatste jaren verhoogd.

Ik vind het huidige beleid echter onvoldoende. De universiteit kan de waarde van haar studentenorganisaties beter erkennen door middel van een hogere compensatie die een groter deel van de maandelijkse kosten van de student dekt. Verder kan de universiteit de persoonlijke en academische ontwikkeling van studentbestuurders bevorderen door beter aan te laten sluiten bij de studie.

Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid ook bij ons als student: informeer bij je vereniging hoe jij kan helpen. Juist in deze maanden zijn de besturen weer op zoek naar hun opvolgers. Wie weet ben jij nou net de persoon die ze nodig hebben.'

- Bart van der Heijden, student Artificial Intelligence en Politiek Commissaris NSSR

Elke maand schrijft een lid van de Universitaire Studentenraad (USR) een column om studenten te informeren over actuele ontwikkelingen rondom studenteninspraak binnen de Radboud Universiteit. Heb je vragen of input? Neem contact op met de USR via usr [at] ru.nl (usr[at]ru[dot]nl) of @radboud_usc op Instagram. 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad