Groepsfoto USR/USC
Groepsfoto USR/USC

USR column april

Deze column is geschreven door leden van de Universitaire Studentenraad. 

Met de Week of the Active Student achter de rug komen toch weer herinneringen naar boven van hoe je zelf actieve student bent geworden. Sommige studenten bedenken zich tijdens de introductieweek al dat ze actieve student wil worden, anderen komen hier wat later pas achter. 

Ontdekking van het studentenleven

Parker van ISEC was de student die van hoorcollege naar hoorcollege ging. Volgens hem begon het heel geleidelijk te voelen alsof er iets fundamenteels ontbrak in het hoofdstuk van het leven dat hij schreef.

Daarentegen was Bente van het SOFv bij de eerste aanraking van het actieve studentschap al enthousiast geworden. Als kersvers studentje keek ze haar ogen uit tijdens de introductieweek, want wat had het Nijmeegse verenigingsleven veel te bieden. De mogelijkheden om buiten je studie bubbel te komen en mensen te leren kennen die je niet alleen kende van de collegebanken sprak haar meteen aan. Ondanks dat de eerste activiteiten in coronatijd waren, gaf het haar de mogelijkheid om toch nieuwe mensen te leren kennen. Studenten die al wat langer meeliepen en hun ervaringen konden delen over de studie, studeren, stappen, op jezelf wonen en ga zo maar door. 

Na even twijfelen of het niet te druk zou worden met haar studie had Bente zich ingeschreven bij een commissie. Deze stap was volgens haar de eerste stap naar het actieve studentenleven, een stap die uiteindelijk heel veel is gaan betekenen voor haar studententijd.

Ondertussen raakte Parker steeds nieuwsgieriger en ging op zoek naar sociale validatie. Hij sloot zich aan bij enkele studentenorganisaties. Daarna bij meer. En nog meer. Commissies, lunchlezingen, GMAs, CoBos, de almachtige Cantus... ver boven zijn aanvankelijke verwachtingen, vond hij de campus bruisend en bloeiend met een onbekend leven. Hij ontdekte dat er veel meer te doen was op de campus dan hij redelijkerwijs in zijn agenda kon passen. 

Verdere ontwikkeling van het Nijmeegs studentenleven

Terwijl Parker verder het Nijmeegse verenigingsleven ontdekte, was Bente hier ook mee bezig. Zij rolde van de ene commissie door naar de andere commissie. Door het wegvagen van corona werd de levendigheid van de Nijmeegse studentenstad steeds zichtbaarder. Door haar enthousiasme voor de vereniging en haar ambitie naar verdere persoonlijke ontwikkeling besloot ze een bestuursjaar te doen. Een bestuursjaar wat volgens haar meer gebracht heeft dan ze ooit had durven hopen. Door de mogelijkheden die een bestuursjaar haar gegeven heeft, werd haar waardering voor actieve studenten steeds groter. Ze wilde dan ook graag iets terug doen. Ze kreeg via het SOFv de mogelijkheid om een bestuursjaar te doen terwijl ze in de USR de belangen van vele (actieve) studenten kan vertegenwoordigen. Zo kan ze de studenten die haar een unieke studententijd hebben gegeven, op deze manier ook helpen aan een unieke studententijd.

Ondertussen was ook Parker druk bezig met het opzetten van een nieuwe studentenparticipatiepartij: ISEC. In eerste instantie wilden ze een zeer beperkt aantal kwesties aanpakken die gerelateerd waren aan internationale studenten. Maar volgens Parker raak je in de studentenraad onvermijdelijk betrokken bij zoveel nieuwe projecten met diverse doelen dat je soms het zicht op je oorspronkelijke focus verliest.

Medezeggenschap

Op dit moment werken Parker en Bente aan diverse projecten binnen de USR. Ze krijgen dit jaar in de medezeggenschap een exclusief kijkje in de universiteit. Door mee te praten over verschillende beleidsstukken en te praten met verschillende beleidsmedewerkers kunnen ze de belangen voor de studenten behartigen; een unieke kans, die erg betekenisvol is. 

Ongeacht je individuele pad naar actief studentschap, of het nu commissielid, bestuur of medezeggenschap is, het is een unieke kans en een verrijking van je studententijd.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad