Groepsfoto van de USR 2022-2023
Groepsfoto van de USR 2022-2023

USR column december

'Deze maand is deze column van de Universitaire Studentenraad (USR) geschreven door de werkgroep actieve student. Als werkgroep houden wij ons bezig met alles wat met het actieve studentenleven te maken heeft. Wij vinden het belangrijk dat bestuursleden van studentenorganisaties en medezeggenschapsorganen ondersteund en erkend worden door de Radboud Universiteit. We werken aan meerdere projecten die hiermee te maken hebben.

Groepsfoto van de werkgroep Active Student van de USR 2022-2023

We helpen het team Student Life and International Mobility (SLIM) bij de week en dag van het studentbestuur. Met het College van Bestuur kijken we naar erkenningscertificaten voor bestuursleden die geen bestuursmaanden krijgen. Een USR-lid van vorig jaar heeft een notitie geschreven over de ondersteuning van decentrale medezeggenschapsorganen. In de komende maanden bespreken we met het College van Bestuur hoe het geld dat we van het ministerie van onderwijs hebben gekregen om de medezeggenschap in de universiteit te versterken, zal worden besteed. Met de hele USC hebben we een notitie geschreven over de hoogte van de bestuursmaanden, en dat we vinden dat de hoogte van de bestuursmaanden dit jaar hoger moet zijn vanwege de inflatie en de stijgende studentenaantallen in de afgelopen jaren. 

Terwijl ik dit schrijf, zijn we al drie maanden bezig met de USR. De tweede cyclus wordt in week 46 afgerond. In deze cyclus hebben we veel documenten besproken. Een van deze documenten was de notitie over een student tuinman, geschreven door de AKKUraatd fractie. Het gaat over de optie om een student in te huren als tuinman op de campus, om te helpen planten water te geven en na te denken over nieuwe groene initiatieven.

Afgelopen weekend hebben we op de Bachelor Open Dagen vier presentaties gegeven over het actieve studentenleven. Zo krijgen potentiële nieuwe studenten alvast een overzicht van de vele manieren waarop je als student actief kunt worden. Ook werken we mee aan video's over het actieve studentenleven, om het doen van een bestuursjaar tijdens je studie te promoten.

In de komende cyclus is een belangrijk onderwerp de begroting van 2023. Ook gaan we praten over het krijgen van een ombudsfunctionaris voor studenten. Ten slotte zijn we in gesprek met beleidsmedewerkers over het noodfonds voor studenten. 

Heb je input over deze onderwerpen, voel je vrij om ons te bereiken!'

- Dieke Westerink, student politicologie en lid van de Universitaire Studentenraad 2022-2023 

Elke maand schrijft een lid van de Universitaire Studentenraad (USR) een column om studenten te informeren over actuele ontwikkelingen rondom studenteninspraak binnen de Radboud Universiteit. Heb je vragen of input? Neem contact op met de USR via usr [at] ru.nl (usr[at]ru[dot]nl) of @radboud_usc op Instagram. 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad