Groepsfoto USR/USC
Groepsfoto USR/USC

USR Column december 2023

Deze maand is de column van de Universitaire Studentenraad geschreven door Sven Braster en Naomi Smolenaers van de USR. Ze vertellen meer over de speerpunten die ze hebben opgesteld.

Het is een bewogen maand geweest, die door de verkiezingen en haar uitslagen is gekenmerkt. Vrijwel iedereen is deze maand bezig geweest met het inlezen in politieke standpunten van de verschillende partijen. Ook als USR hebben wij ons bezig gehouden met kernpunten,. Niet alleen met die van de partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook die van onszelf. In deze column zullen wij je wat vertellen over de speerpunten die wij de afgelopen maand hebben opgesteld en wat wij als Universitaire Studentenraad dit jaar precies van plan zijn.

Integrale duurzaamheid

Een van de centrale punten waar we ons mee bezig zullen houden is integrale duurzaamheid. Met het woord ‘integraal’ bedoelen we dat we ons niet alleen willen richten op ecologische duurzaamheid, wat zich met name richt op het milieu, maar ook op sociale duurzaamheid, wat zich met name richt op welzijn. Dit willen we op zowel de campus terugzien als ook in onderwijs en onderzoek. Hierbij richten we ons op een aantal speerpunten.

Als eerste willen we ons inzetten voor een transitie richting een meer plantaardige campus. Plantaardige producten zijn over het algemeen veel minder vervuilend dan vlees- en zuivelhoudende alternatieven, en daarom vinden we het belangrijk dat de keuze voor plantaardige producten zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Verder houden we ons bezig met het implementeren van cursussen over duurzaamheid in de curriculums van de verschillende studies. Veel studieprogramma’s houden zich al bezig met duurzaamheid, maar nog niet allemaal. Daarnaast focussen we ons op het bevorderen van circulariteit. Dit gaat over het hergebruiken van afvalstromen, materialen en bouwwerken.

(Actief) studentenleven voor iedereen

Naast duurzaamheid is actief studentenleven voor ons een van de meest belangrijke punten. Hierbij is het voor ons van belang dat studentenorganisaties meer zichtbaarheid krijgen onder studenten en dat deelnemen aan het actieve studentenleven voor iedereen mogelijk is. Om dit mogelijk te maken, is het van belang dat actieve studenten (dus de studenten die bijvoorbeeld een bestuurs- of medezeggenschapsjaar doen) voldoende ondersteuning krijgen om de kansen van deze extracurriculaire activiteiten te nemen.

Deze ondersteuning zien we op verschillende manieren voor ons. Zo willen we ons inzetten voor een verhoging van de financiële tegemoetkoming die studenten ontvangen. Deze staat naar ons idee niet gelijk aan de tijd die actieve studenten in een jaar in hun bestuurs- of medenzeggenschapsfunctie steken. Ook is het voor ons van belang dat actieve studenten de mogelijkheid krijgen om trainingen en workshops te volgen die hen kunnen helpen gedurende het jaar. Een ander speerpunt is een toename in de toegankelijkheid van flexibel studeren. Ons doel hierbij is dat flexibel studeren universiteitsbreed het uitgangspunt wordt, en dat alle colleges worden opgenomen.

Mocht je meer willen weten over de USR en wat we allemaal doen, of heb je ideeën/opmerkingen over grotere thema’s binnen de universiteit die spelen binnen jouw studentenkring? Volg ons dan op Instagram of stuur een mailtje naar USR [at] ru.nl (USR[at]ru[dot]nl)!

Namens de gehele USR,

Sven Braster

Naomi Smolenaers

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad