Groepsfoto van de USR 2022-2023
Groepsfoto van de USR 2022-2023

USR column januari

'Nu de zomer waarin wij zijn begonnen als USR plaats heeft gemaakt voor de herfst. Nu de herfst waarin wij geleerd hebben hoe het allemaal werkt over is gegaan in de winter. En nu de vorst op de autoruiten staat en wij ons helemaal bekend hebben gemaakt met hoe het is om USR-lid te zijn, moet ik concluderen dat ik mij veel bezig heb gehouden met dingen die ik nooit verwacht had. Dingen die buiten de formele taken vallen, maar gemaakt hebben dat de eerste helft van mijn jaar als USR-lid ontzettend leuk was.

Student Derk Wijkamp draagt voor uit een boek

Zo banjerde ik laatst samen met een ander USR-lid met een tweedehands gekochte boekenkast, die we samen zijn wezen uitzoeken bij kringloopwinkel Marcel, over de campus heen. Dit deden we nadat de vervoerders van de kringloopwinkel het bestelbusje over de wandelpaden tot bijna voor de ingang van het Maria Montessori gebouw hadden gereden. Deze boekenkast is bestemd voor het project ‘Wandering Books’, een project waarin we het gaan realiseren om een zwerfboekenkast in de UB te plaatsen. Binnenkort gaan we deze kast verven en opleuken, als USR-lid moet men dus ook goed opgelet hebben bij handvaardigheid. De boeken die in deze kast komen te liggen zijn gedoneerd door lokale boekenhandelaren. Zo zijn wij naar boekhandel en antiquariaat Van Hoorn geweest, alwaar de alleraardigste meneer die daar werkt een kartonnen doos uit het magazijn pakte en deze lukraak vulde met allerlei boeken die in de schappen lagen. Deze doos was naderhand zo zwaar dat wij allebei een kant van de doos vastpakte en zo met zijn tweeën dezelfde doos sjouwend en lachend door de binnenstad heen liepen.

Een andere gebeurtenis die veel indruk gemaakt heeft is de herdenkingsdienst in de studentenkerk voor overleden docenten en studenten. Om hier aanwezig te zijn als vertegenwoordigers van studenten en om hier tussen de naasten van de overledenen te zitten en te luisteren naar mooie, betekenisvolle muziek en poëzie was een hele bijzondere ervaring. Om met meerdere mensen uit de USR dit mee te maken maakt ook dat wij als USR-leden dichterbij elkaar zijn gekomen.

Er is zoveel gebeurd dat het niet allemaal op te noemen is in deze column. Een laatste voorbeeld wil ik u echter niet laten ontberen. Ik heb namelijk ook nog op de campus mossen staan tellen met een afgevaardigde van de Nederlandse Paddenstoelenvereniging. Een ervaring die haast surrealistisch leek, maar die achteraf een komisch verhaal opgeleverd heeft.

Zo biedt dit jaar, naast een tijd waarin ik voldoening kan vinden in het voor elkaar proberen te krijgen van de dingen die ik belangrijk acht voor de studenten, ook ervaringen die formeel niet vastgelegd zijn. Niettemin zijn het deze ervaringen die de jus vormen die over dit jaar als USR-lid heen gegoten wordt.  De formele procedures zijn zogezegd de pap waarin ik mij bevind, terwijl de leuke, grappige en mooie momenten met de mede USR-leden de krenten in de pap der medezeggenschap vormen. Ik hoop dat het komende half jaar nog meer van deze ervaringen te bieden heeft en dat deze ervaringen de herinneringen worden die zullen beklijven.'

- Derk Wijkamp, student filosofie en lid van de Universitaire Studentenraad 2022-2023 

Elke maand schrijft een lid van de Universitaire Studentenraad (USR) een column om studenten te informeren over actuele ontwikkelingen rondom studenteninspraak binnen de Radboud Universiteit. Heb je vragen of input? Neem contact op met de USR via usr [at] ru.nl (usr[at]ru[dot]nl) of @radboud_usc op Instagram. 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad