Groepsfoto USR/USC
Groepsfoto USR/USC

USR column januari

Deze maand is de column van de Universitaire Studentenraad geschreven door Vera Joosten (Knokpartij) en Jasmijn de Groot (PoCo BOS). Ze staan stil bij het afgelopen jaar en blikken vooruit voor 2024.

Terwijl het jaar zich aan ons voorstelt met een behoorlijke kou (en gelukkig ook veel zon), zijn wij als USR al bijna halverwege. Een nieuw jaar, maar een oude USR dus. De kerstvakantie heeft onze batterijen opgeladen en met de ervaring die we in de afgelopen maanden hebben opgedaan pakken we onze projecten weer op. Daarnaast staat er ook nog een beruchte tentamenperiode voor de deur, dus het wordt ongetwijfeld een drukke maand. 

Reflectie

Drukte of niet, zo’n begin van het jaar nodigt uit tot reflectie van wat we de afgelopen weken hebben gedaan als USR. Zo sloten we in december een cyclus af met de overlegvergadering (ovGV) en de afsluitende gezamenlijke vergadering (AGV), waarbij we met de Ondernemingsraad (OR) en het College van Bestuur in gesprek gingen. Hierbij lagen onderwerpen als de begroting en sociale veiligheid op tafel. Onder andere bleek dat de universiteit financieel magere jaren tegemoet gaat en dat de houtskoolschets sociale veiligheid tot nu toe nog weinig inzicht geeft in wat de plannen zijn om de universiteit een veiligere plek te maken. Als USR willen we ons in ieder geval blijven inzetten om sociale veiligheid hier te realiseren. Zo is de werkgroep Wellbeing and Inclusion bezig met het creëren van een wellbeing-roadmap, die het zoeken van hulp toegankelijker en duidelijker moet maken. 

Daarnaast werd tijdens de GV ook discussie gevoerd over het loskoppelen van medezeggenschap van de bestuursmaanden, geagendeerd door de USR middels een notitie. Met dit voorstel hopen we een hogere compensatie voor medezeggenschap te realiseren en deze daardoor toegankelijker te maken. De GV bleek niet heel erg tevredenstellend, en we blijven ons dan ook inzetten voor een sterkere medezeggenschap op de universiteit. 

Verwachtingen

Met bijna de helft van onze termijn als USR achter de rug, was het in december ook het moment om stil te staan bij onze interne werkafspraken en verwachtingen. Samen gingen we in gesprek over de verwachtingen die we van elkaar en van de USR als geheel hebben, en keken we wat wel werkte, en wat niet. Dit werkte erg verhelderend en zorgt ervoor we veelal op één lijn zitten nu we weer starten. Diezelfde dag sloten we daarnaast het jaar af met een gezamenlijke en erg gezellige kerstlunch, waarbij mimosa’s, kerstlampjes en lekkere broodjes niet mochten missen. Die lunch, maar ook het reflectiemoment, maakten dat we nu in januari als een sterke groep aan de slag gaan. De komende weken beloven dan ook niet alleen erg druk te worden, maar ook erg gezellig! 

Mocht je meer willen weten over de USR en wat we allemaal doen, of heb je ideeën/opmerkingen over grotere thema’s binnen de universiteit die spelen binnen jouw studentenkring: volg ons op Instagram of stuur een mailtje via%C2%A0USR [at] ru.nl (via USR[at]ru[dot]nl)!

Vera Joosten (Knokpartij)
Jasmijn de Groot (PoCo BOS)

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad