Groepsfoto van de USR 2022-2023

USR Column juni

'Ik voel me betrokken bij mijn eigen onderwijs. Na zes jaar in de medezeggenschap, sta ik even stil en denk ik na over waarom ik studenteninspraak nou eigenlijk zo belangrijk vind.

Students sitting at a table chatting

Ik ben nooit iemand geweest die met de stroom meegaat en zich bij dingen neerlegt als het ‘nou eenmaal zo is’. Om mij heen heb ik veel verschillende studenten de medezeggenschapswereld zien betreden. Van studenten met een missie om iets te veranderen tot ijverige studenten die echt alle kanten van hun studie willen zien, maar ook studenten die graag iets betekenisvols willen doen of wat meer over de universiteit willen leren. De medezeggenschap is voor iedereen en iedere student heeft daar ook diens rol in te spelen.

Na eerder al  jaarvertegenwoordiger, onderwijsbestuurder, en opleidingscommissielid geweest te zijn, mocht ik dit jaar toetreden tot de universitaire studentenraad (USR). Het meest centrale deel van de medezeggenschap, waar we ons bezig houden met universiteitsbrede zaken. Aangezien je over alles input kan en mag geven, lopen de taken in de USR volledig uit elkaar. Het praten met studenten over waar ze tegenaan lopen en zelf invullen van je takenpakket, dat maakt voor mij de medezeggenschap interessant. Uiteindelijk willen we dat elke student een fijne, zo leefbaar mogelijke studententijd heeft, en ik ben blij als ik daaraan heb kunnen bijdragen.

Ben je benieuwd waar we ons allemaal op richten dit jaar? Lees dan vooral het focusdocument even door.

Betrokken zijn bij je studie en pleiten voor beter onderwijs of een betere universiteit, daarvoor hoef je niet per se een jaar in een opleidingscommissie, universiteitsraad of facultaire studentenraad (FSR) door te brengen. De kritische student uithangen kan overal en op elk moment. Je kunt bijvoorbeeld ook je cursusevaluatie invullen, een mailtje sturen naar een coördinator als er iets in je cursus niet goed is gegaan of na het college even met je docent napraten over wat je leerzaam en motiverend – want positieve feedback is ook zeer belangrijk.

Of je nou feedback geeft in een cursusevaluatie, je elke maand aansluit bij de opleidingscommissie vergadering, je inzet in de FSR of wekelijks in een overleg zit met de USR. Laten we er samen voor zorgen dat elke student een zo fijn mogelijk studietijd heeft, want zonder feedback ook geen verbetering. Ik voel me verantwoordelijk voor de kwaliteit van mijn eigen onderwijs, jij ook?'

Isa Witteveen – Studentlid USR en student geneeskunde en onderwijswetenschappen

Elke maand schrijft een lid van de Universitaire Studentenraad (USR) een column om studenten te informeren over actuele ontwikkelingen rondom studenteninspraak binnen de Radboud Universiteit. Heb je vragen of input? Neem contact op met de USR via usr [at] ru.nl (usr[at]ru[dot]nl) of @radboud_usc op Instagram.

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad