Groepsfoto USR/USC

USR column maart

De eerste zonnestralen hebben zich inmiddels voorgedaan bij het aanbreken van maart. Heel fijn als je het ons vraagt, want na al die grijze, grauwe dagen van februari kunnen wij soms ook wel wat lichtpuntjes gebruiken.

In een voortdurend drukke periode kan het lastig zijn om de concrete stappen die je neemt te zien, omdat het voelt alsof de trein altijd maar doordendert. Daarom werd het tijd om weer eens stil te staan bij de speerpunten die we aan het begin van onze termijn hebben opgesteld en die daarmee de hoofdlijnen bepalen van onze doelen en werkzaamheden. We zullen de stand van zaken van een paar van deze punten eens toelichten.

Welzijn en inclusie

Op gebied van welzijn en inclusie zijn de afgelopen tijd aardige stappen gemaakt wat betreft onze focuspunten. De zichtbaarheid van supportregelingen zijn een stuk duidelijker op de website van de Radboud Universiteit komen te staan in de vorm van een stappenplan, zodat studenten sneller de juiste hulp kunnen vinden wanneer dit nodig is. Ook wilden we graag dat er extra studentpsychologen bij zouden komen. Aan het einde van het jaar zal er een reflectie komen op de huidige regelingen en zullen wij wederom hameren op het faciliteren van meer studentpsychologen.

Het creëren van een studentenleven voor iedereen is binnen ons USR-jaar tevens een belangrijk punt. De afgelopen tijd zijn een aantal van ons bezig geweest met de regeling omtrent flexibel studeren die wat ons betreft nog niet ontoereikend was de afgelopen jaren. Het is momenteel nog een lopend project, maar de universiteit bezig met een stevige basis creëren rond flexibel studeren. Nog steeds zijn wij van mening dat meer mensen gebruik zouden moeten kunnen maken van de regeling en dat bijvoorbeeld weblectures op iedere faculteit aangeboden moeten worden.

Verbeteren medezeggenschap

Een ander focuspunt dit jaar is de positie van de medezeggenschap op onze universiteit. De discussie over de WHW (Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek) loopt nog steeds op onze universiteit. De rechten en plichten van medezeggenschap op elk niveau binnen de universiteit moeten opnieuw worden geëvalueerd in het licht van de Wet op Hoger Onderwijs en Onderzoek, om de positie en invloed van studenten te verbeteren. Ook komt de Week of the Active Student eraan, waarin verschillende activiteiten in het kader van medezeggenschap zullen worden gehouden. Kijk vooral naar het programma op de website voor alle activiteiten en kom een gratis tosti bij ons halen in de middagpauze op 11 maart!

Naast onze focuspunten zijn we bezig met wat informelere activiteiten. Op dinsdag 14 mei zal er een medezeggenschapsgala georganiseerd worden voor studenten in alle medezeggenschapslagen. Ben jij lid van een OLC een FSR of ben je assessor? Dan ben je van harte uitgenodigd bij het gala dat plaats zal vinden in de Hemel. De officiële uitnodiging zal snel in jullie mailboxen belanden!

Mocht je meer willen weten over de USR en wat we allemaal doen, of heb je ideeën/opmerkingen over grotere thema’s binnen de universiteit die spelen binnen jouw studentenkring. Volg ons op Instagram of stuur een mailtje via USR [at] ru.nl!

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad