Groepsfoto van de USR 2022-2023
Groepsfoto van de USR 2022-2023

USR Column mei

'Met de zomer in het verschiet, zijn we goed op weg naar het tweede deel van ons USC-jaar. Dit betekent dat veel van onze projecten momenteel worden afgerond of bijna afgerond zijn. Één van de aandachtspunten die we aan het begin van het jaar publiceerden was sociale veiligheid, en deze maand willen we graag belichten hoe het USC actief bijdraagt aan sociale veiligheid op de universiteit.

Two people in front of Maria Montessori building

In het licht van recente gebeurtenissen en in een poging om het welzijn van studenten te verbeteren, hebben het USR, de afdeling Student Affairs, leden van verschillende studentenorganisaties, personeelsleden van de Radboud Universiteit de stichting Time Out samengewerkt aan een interactieve theatervoorstelling over sociale veiligheid. Het doel van de voorstelling was om studenten en medewerkers met elkaar in gesprek te laten gaan over de grijze gebieden die kunnen ontstaan als het gaat om sociale veiligheid. Door studenten het platform te geven om gezonde discussies aan te gaan over wat grenzen voor een persoon betekenen, hoopten we een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig voelde om zich te uiten, te leren en zelfs hun verhalen te delen.

In deze theatervoorstelling lag de nadruk op het aanpakken van problemen die Nederlandse studenten ervaren. Vaak zijn de ervaringen die Nederlandse en internationale studenten meemaken totaal verschillend en daar wilden we ook ruimte voor maken. Daarom was er een aparte workshop voor internationale studenten en/of studenten die liever ook in het Engels de discussie aangaan. Deze workshop werd gegeven door stichting Sexmatters. Hier werden verschillende onderwerpen besproken, zoals verbale en non-verbale communicatie, wederzijds vertrouwen en grenzen.

Door voorlichting en open communicatie kunnen we samen werken aan een universiteit en campus waar een veilige omgeving de norm is. Er komen vervolgactiviteiten over sociale veiligheid, dus volg ons op onze socials en we houden je op de hoogte!'

Pheadra Regales, student Politicologie en politiek commissaris ISON

Nienke Verver, student Master Pedagogische Wetenschappen en AKKUraatd lid

 

Elke maand schrijft een lid van de Universitaire Studentenraad (USR) een column om studenten te informeren over actuele ontwikkelingen rondom studenteninspraak binnen de Radboud Universiteit. Heb je vragen of input? Neem contact op met de USR via usr [at] ru.nl (usr[at]ru[dot]nl) of @radboud_usc op Instagram. 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Universitaire Studentenraad