Groepsfoto van de USR 2022-2023
Groepsfoto van de USR 2022-2023

USR column november

‘Deze maand geeft de Universitaire Studentenraad een update vanuit de interne werkgroep Wellbeing en Inclusion. We zijn op dit moment met een hele hoop projecten bezig, we lichten er een paar voor je uit.

Twee leden van de USR delen koffie uit voor de ingang van De Refter

Op maandag 3 oktober hebben wij in de pauze op het Erasmusplein koffie en thee uitgedeeld in het kader van de Well-being Week op de Radboud Universiteit. Hier hebben we gesproken met een heel aantal studenten en flink wat input gekregen over hoe de universiteit het welzijn van studenten kan verbeteren. Heel veel dank voor jullie input! Veel studenten zouden graag een verbetering willen van de studentenbegeleiding, denk aan korte wachttijden bij studieadviseurs of studentenpsychologen. Dit is voor ons ook een heel belangrijk punt, dus daar gaan we druk mee bezig dit jaar. 

We zijn bezig met het programma Studentbegeleiding 2023. Dit is een programma waarin gekeken wordt op welke manier de universiteit pro-actiever kan zijn in de studentenbegeleiding. Één van de punten is het kijken op welke manier we internationals beter begeleiding kunnen bieden en hoe er beter naar studenten gecommuniceerd kan worden over welke mogelijkheid de Radboud Universiteit biedt op het gebied van studentbegeleiding. Zo hopen we begeleiding voor alle studenten laagdrempeliger te maken, zodat studenten minder vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd en sneller en beter geholpen kunnen worden.

Daarnaast zijn we druk bezig met het vergroten van de zichtbaarheid van vertrouwenspersonen. Vorig jaar zijn al op een aantal faculteiten bordjes in de toiletten geplaatst over de vertrouwenspersonen. Dit jaar willen we proberen om nog meer studenten te bereiken en te laten weten dat er vertrouwenspersonen zijn. Ook is het heel belangrijk om te zorgen dat er voldoende mensen zijn om studenten te helpen. Daarnaast willen we graag zorgen voor voldoende hulp voor studentenorganisaties om vertrouwenscontactpersonen binnen hun eigen organisatie op te zetten. Op deze manier hopen wij de campus een veiligere plek te maken voor iedereen.

Afgelopen maand hebben wij ook het focuspunten document gepubliceerd. Hierin kun je lezen op welke punten de USR dit jaar wil gaan focussen! Wil je ons hele focuspunten document lezen, klik dan hier: https://www.numedezeggenschap.nl/focus-points.’

- Hugo van Bree, masterstudent Spatial Planning en lid van de Universitaire Studentenraad 2022-2023 

Elke maand schrijft een lid van de Universitaire Studentenraad (USR) een column om studenten te informeren over actuele ontwikkelingen rondom studenteninspraak binnen de Radboud Universiteit. Heb je vragen of input? Neem contact op met de USR via usr [at] ru.nl of @radboud_usc op Instagram.